Τρίτη

Είσαι Ευαισθητοποιημένος Πολίτης; Απόδειξέ το!

Η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς προτείνει στον πολίτη ένα δεκάλογο με βάση τον οποίον πρέπει να δραστηριοποιείται στο δημόσιο χώρο:

01. Οι αρχές του Δικαίου μας διασφαλίζουν τη δίκαιη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τη δημοκρατία. Υπακούμε στους νόμους πάντοτε και παντού, απαιτώντας να τους τηρούν και οι πάντες γύρω μας.

02. Δεν κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες. Αν ανεχτούμε τις μικρές πράξεις διαφθοράς, οι εξελιγμένες μορφές τους θα κυριαρχήσουν ως μέθοδοι και νοοτροπίες.

03. Ενεργούμε αμερόληπτα, κρίνουμε με τη λογική. Η αξία του καθενός δεν εξαρτάται ούτε από την καταγωγή ούτε από την συγγένεια, ούτε από την παρέα.

04. Δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν ξεπλένουμε χρήμα. Η συμβολή προς το κοινωνικό σύνολο ανταποδίδει οφέλη στον καθένα μας, σε κάθε τμήμα της κοινής μας καθημερινότητας.

05. Η πληροφορία είναι κοινό μας αγαθό. Δεν την αποκρύπτουμε, ούτε την "κατασκευάζουμε" για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε.

06. Καταγγέλουμε τα κακώς κείμενα και προστατεύουμε την διαμαρτυρία. Οι "ομαδούλες" επικρατούν γιατί οι πολίτες δεν μιλούν. Απαιτούμε επιμερισμό ευθυνών και λογοδοσία από τους υπευθύνους.

07. Ελέγχουμε τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, της Δικαιοσύνης και των επιχειρήσεων. Αποτελούν κομμάτι της ζωής μας καθημερινά. Επαγρυπνούμε για τη διαφθορά και διεκδικούμε το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

08. Συνεργαζόμαστε με όσους συμπολίτες μας αλλά και με τους οργανισμούς που προωθούν τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τη διαφάνεια. Συλλογικά και συντονισμένα, η πεποίθησή μας γίνεται απαίτηση.

09. Με δημόσιες συζητήσεις και εκστρατείες εκπαιδεύουμε τους νέους και τα παιδιά, τους μαθαίνουμε ότι η διαφθορά δεν είναι μαγκιά.

10. Κάνουμε πράξη το Δεκάλογο για τη Διαφάνεια, γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει πλέον να αδιαφορούμε άλλο.

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στη συμμαχία ή να καταθέσετε την εθελοντική σας δέσμευση για την τήρηση του Δεκαλόγου: www.transparency.gr

Από την εφημερίδα "FreeSunday" 27.07.2008

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....