Πέμπτη

Τα κατορθώματα ενός υφυπουργού

Τα κατορθώματα ενός υφυπουργού

Του Σταυρου Λυγερου

Το νέο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία (29-6-09) είναι ασφυκτικό για τα μικρά κόμματα. Ψηφίστηκε για να τα ωθήσει σε εκλογικές συνεργασίες με τα δύο μεγάλα (Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό). Το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονότητα, βρέθηκε σε δίλημμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν κατέβαινε μόνο του θα κέρδιζε μία έδρα, ενώ εάν κατέβαινε σε συνασπισμό θα κέρδιζε τουλάχιστον τρεις (σε σύνολο 140 εδρών).

Η συνεργασία του Σ. Μπερίσα με το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων, που προωθεί διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας, κατέστησε πολιτικά αδύνατη τη συμμετοχή του ΚΕΑΔ στον ίδιο συνασπισμό. Χθες το απόγευμα, το προεδρείο του (20 υπέρ σε σύνολο 24 μελών) αποφάσισε την εκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΕΑΔ συμμετείχε σε κυβερνήσεις και του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, διατηρώντας ακέραιη την πολιτική ανεξαρτησία του.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θ. Κασσίμης την τελευταία στιγμή απαίτησε ωμά από τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Ευ. Ντούλη να μη συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό. Και όλα αυτά, όταν πριν από μερικές ημέρες στα Τίρανα ο Κ. Καραμανλής (παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη) είχε συστήσει ρητά στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ να αποφασίσει με τα δικά του κριτήρια. Γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός έδρασε σαν «ταύρος εν υαλοπωλείω». Παρενέβη όχι μόνο ανοίκεια, αλλά και αντιδεοντολογικά. Το ΚΕΑΔ είναι κόμμα της αλβανικής Βουλής και όχι ομογενειακή οργάνωση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι προκάλεσε εθνική ζημιά. Το ΚΕΑΔ επιβίωσε, επειδή αντιστάθηκε στον ελληνικό και στον αλβανικό κομματισμό. Ο Θ. Κασσίμης άσκησε εκβιαστικές πιέσεις και υποδαύλισε τον κομματισμό, προκαλώντας ρήγματα στην ενότητα της μειονότητας.

Το γεγονός ότι μέχρι να αναλάβει την αρμοδιότητα δεν γνώριζε το Βορειοηπειρωτικό εξηγεί κάποια σφάλματα, αλλά όχι τη συμπεριφορά του. Ορισμένοι την αποδίδουν στην επιδίωξή του να στηρίξει τον Σ. Μπερίσα. Κάποιοι άλλοι, στην εμπάθεια του υφυπουργού για τον Ευ. Ντούλη. Εμπάθεια, που έχει εκδηλωθεί με λόγια, αλλά και με πράξεις υπονόμευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρεί τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ εμπόδιο στην προσπάθεια να ελέγξει τη μειονότητα. Ας σημειωθεί ότι οι Βορειοηπειρώτες είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο εκλογικό μέγεθος στη δύσκολη Β΄ Αθηνών, όπου εκλέγεται ο Θ. Κασσίμης. Ο,τι και να συμβαίνει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: Εχοντας επίγνωση ή όχι, γκρεμίζει αυτό που οικοδομήθηκε με μεγάλη προσπάθεια σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο.

πηγή: www.kathimerini.gr

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....