Σάββατο, 16 Μαΐου 2009

Τώρα, τι κάνουμε;

Τώρα, τι κάνουμε;

Tου Αλεξη Παπαχελα

Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τα σκάνδαλα, παλαιά και νέα, που έχουν αποκαλυφθεί, φέρνουν στο προσκήνιο τους «σκελετούς» του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Είναι μια επώδυνη αλλά χρήσιμη εμπειρία, από την οποία έχουν περάσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν το σύστημά τους «φράκαρε» από τον συνδυασμό υπερβολικής διαφθοράς και ανεπάρκειας. Στη δική μας περίπτωση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δει κανείς ποιοι ανησυχούν για τα όσα συμβαίνουν. Πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα, που έχουν μάθει επί 20 και κάτι χρόνια να κάνουν τη δουλειά τους στο παρασκήνιο προωθώντας διάφορες υποθέσεις. Εχουν την εξαιρετική ικανότητα να αφομοιώνουν ακόμη και τα πιο υγιή πολιτικά στοιχεία, τα οποία με αξιοζήλευτη τέχνη «αγκαλιάζουν» προστατευτικά αλλά και θανάσιμα λίγο πριν από το τέλος του πολιτικού τους κύκλου. Ανησυχούν ακόμη οι πολιτικοί προεστοί, όχι τόσο για το πού έχει φτάσει η πολιτική ζωή, όσο για το γεγονός πως έχει γίνει τρωτή σε αποκαλύψεις. Είναι κάτι σαν παράπονο πως «τα νέα παιδιά δεν έχουν μάθει να παίζουν το παιχνίδι».

Η θέση των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου δεν είναι ασφαλώς εύκολη. Ο πρώτος δεν έκοψε ποτέ με το μαχαίρι τα πρώτα άρρωστα αποστήματα που βρήκε στο κόμμα. Τα άφησε να σαπίσουν, αν και πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως επί των ημερών του πολλές υποθέσεις είδαν το φως της δημοσιότητας και έφτασαν στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη. Ο ατυχέστατος χειρισμός της διακοπής των εργασιών της Βουλής δείχνει, όμως, έναν πανικό και εντείνει μιαν εικόνα συγκάλυψης, που πολιτικά είναι πολύ πιο επικίνδυνη από οιαδήποτε αποκάλυψη. Ο κ. Παπανδρέου, από την άλλη, δεν ξέρει πώς να χειρισθεί τη μεγάλη του κληρονομιά, το κόμμα του. Το ποιος, για λογαριασμό ποιου, πήρε λεφτά από τη Siemens είναι ένα ερώτημα που αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Είναι σαφές πως το βαθύ ΠΑΣΟΚ ήταν για τα καλά μπλεγμένο σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις, και με τους ίδιους ανθρώπους να χειρίζονται τις ειδικές αυτές υποθέσεις επί Ανδρέα και επί Σημίτη. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να κόψει τον ομφάλιο λώρο με αυτό το παρελθόν, όσο και αν το προσπάθησε.

Και τώρα τι κάνουμε, είναι το ερώτημα. Το πολιτικό παιχνίδι σίγουρα θα συνεχισθεί, με κοινοβουλευτικά τεχνάσματα, με πόλεμο λάσπης εκατέρωθεν, με τη βοήθεια των πιο ετερόκλητων και ανόμοιων «συμμάχων» κ.λπ κ.λπ. Τα δύο κόμματα θα κυνηγούν μισή μονάδα στις δημοσκοπήσεις και, εν τω μεταξύ, η χώρα θα κατρακυλάει λίγο πιο χαμηλά σαν να θέλει να διαπιστώσει πού είναι αυτός ο περίφημος «πάτος», πόσο χαμηλός μπορεί να είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής. Πολιτικά όλα είναι ανοικτά. Μπορεί πράγματι ο κ. Καραμανλής να γυρίσει το παιχνίδι ή ο κ. Παπανδρέου να πάρει τελειωτικά το πάνω χέρι. Και λοιπόν, αυτό είναι το ζήτημα; Ολη η ατμόσφαιρα μοιάζει με την άρρωστη, ζοφερή εικόνα ενός παλατιού αυτοκρατορίας σε περίοδο μεγάλης παρακμής. Οι πρωταγωνιστές παίζουν τα παιχνίδια τους με μακιαβελισμό σε σκοτεινά δωμάτια και αγνοούν πως η κοινωνία βράζει και τους απαξιώνει εκτός απ’ όσους ανήκουν στις φανατικές κομματικές στρατιές.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος είναι πάντοτε υπαρκτός, όσο και αν προσπαθήσουν οι έμπειροι «τεχνικοί» να το στηρίξουν υπενθυμίζοντας τους κανόνες της «ομερτά» και της αλληλοϋποστήριξης σε δύσκολες ώρες. Η κοινωνία, όμως, δεν τρώει πια κουτόχορτο, ενημερώνεται από είκοσι πηγές και έχει θυμώσει. Βλέπει πόσο τεράστια και δομικά είναι τα προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής της και από την άλλη πως η σημερινή πολιτική τάξη δεν θέλει ή δεν μπορεί να τα λύσει. Ολη αυτή η ανισορροπία τρομάζει, αλλά τελικά θα βγάλει σε κάτι καινούργιο, μακριά από τα σημερινά υπάρχοντα ή επίδοξα σχήματα.

πηγή: www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες

Μ.Μ.Ε. Ενημέρωση Οι Φίλοι μας έστειλαν Υγεία news.kathimerini.gr Editor-Εκδότης Auto Ιστοσελίδες Αθλητισμός Οικονομια kathimerini.gr www.autotriti.gr Εγραψαν www.youtube.com Οργανισμοί on Video Ειπαν Κοινωνικά Blogs Τα ΝΕΑ on line www.kathimerini.gr ygeia.tanea.gr Ψυχαγωγία Εκλογές Ελλάδα Εργασια www.enet.gr www.hellasmagazine.com Ζωή Ιωάννης ό Φίλος Οι νόμοι του Murphy Σπουδές ανωνυμως BANK-banner connecting.gr/ tanea.gr Έλληνες Αυτοδιοίκηση Γερμανία Δράση Δύναμη Εξοπλισμός Καλή Καρδιά Κατοικίδια Μυαλό Πολιτική Ταξίδια μετά το πτυχίο χαστούκια 1940-1980 Amarone Bual Madeira Candidates Direct Employee Domain Names Eνόργανη γυμναστική FAZ Follow Grenache Gyrotonic Hellene Hellenes Isocrates Jacques Delpla Katerina Skype credits Tawny Port arteshop.gr athinakyriakidoumail careerjet.gr craftit.gr ergastirimorfes.gr forum.oaed.gr healthpages.gr holisticharmony.com indeed infognomonpolitics.blogspot.com katerinam.com lucreativestudio.gr mikropolytexneio.gr obrela.gr portal.kathimerini.gr thermopilai.org users.forthnet.gr vita.grhttp://www.blogger.com/img/blank.gif www.dromosellinon.gr www.fitdiet.gr www.ftiaxto.gr www.medlook.net www.metafysiko.gr www.tanea.gr www.yourtrainer.gr Άνθρωπος Άρωμα Έλληνα παραγωγό Έλληνες πρόσφυγες Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων Αγώνας Αλήθεια Αμάν Αναζητούμε τους καλούς Ανθρώπινη Αρμονία Αποτροπή Απόφαση Αυτοεκτίμηση Βασίλη Μαρκεζίνη Βδέλες Βιταμίνες C ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ Γαϊτανάκι Γεύση Γιατρός Γιουγκοσλαβία Γιώργου Νούτσου Γραφείο Χρηματοοικονομικών και Νομικών Συμβούλων Διαρρήξεις Διασύνδεση Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Δικηγόρος Δουλειές Δραχμές Δυναμική ΕΛ.ΑΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2015 Εκτίμηση Ελληνικό παπούτσι Ελληνικό ποτό Ελληνικό ρούχο Ελληνικό τρόφιμο Ενεργειακά Εξωτερικό Επιλεγμέν Επιλογή Ευρωζώνη Ευρώ Ευτυχία Η Λύση Ιταλία Ιωάννης ό Φίλος. ΙόΦ. Δυσλεξία Καγκελάριος Erhard Καλοκαίρι Καρδιά Καρκίνος Καταιγίδα Κλοπή Κοινωνία Κορδέλες Κόκκινο κρασί Κύριος Λάκης Λαζόπουλος Λαός Λεμόνι Λόγια Λύσεις για τη δυσκοιλιότητα Μάνα Μάρω Βαμβουνάκη Μήνυμα Μαγνητική Μαγνητική καταιγίδα Μεϊμαράκη Μητσοτάκη Μοντέρνα ΝΩΠΗ ΓΥΡΗ Νέα Δημοκρατία Νεκροθάφτης ΠΑΙΣΙΟΣ Παιδί Παρέα Πατριωτική Αναγέννηση Περιβάλλον Πλούσιος Ποίηση Πολιτικός Πολωνία Προβατάκια Πρόσφυγες Σκέψεις Σοκολάτα Στρατιωτικός Συμβουλές Συμβουλή Συμπεριφορά Συνείδηση Σύμπλεγμα Τραπεζίτης Τροφή Τρόπος Φίλοι Φοραλογούμενος Φτωχός Χειροποίητα Κοσμήματα Χρήμα Χρήσιμα Χρόνια Πολλά Χρόνος Ψήφος Ψυχή άτολμος ανίκανος αναζήτηση δίκαιους εραστής εργασία κλωτσιές μπουνιές πανεπιστήμιο Κέμπριτζ πατριώτες σπρωξίματα φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων

Υπολογιστής

< Ανέκδοτα και άλλα... anemela.monadiko.gr

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

γαστρονόμος

ενα και ενα στο monadiko.gr

Επάνω από όλα η Υγεία

μαγείρεμα ... τώρα

Ενημέρωση των blogs....