Δευτέρα

«Φάρμακο» το ρόδι για τον καρκίνο



Ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες έχουν τα ρόδια. Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού και να βοηθήσουν τους άντρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καρκίνο του προστάτη.

Η πρώτη από τις μελέτες πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο, από επιστήμονες του Ερευνητικού Προγράμματος για τον Καρκίνο του Μαστού της πόλης Χόουπ, στο Ντουάρτε της Καλιφόρνιας. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα ρόδια περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ. Η ουσία αυτή αναστέλλει την αρωματάση _ ένα ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σιουάν Τσεν, «μας εξέπληξε το εύρημά μας, διότι έως τώρα ξέραμε ότι αντικαρκινική δράση ασκούν οι φυτοχημικές ουσίες άλλων φρούτων, όπως τα σταφύλια. Όμως οι φυτοχημικές ουσίες των ροδιών είναι εντελώς διαφορετικές και δεν πιστεύαμε ότι μπορούν να έχουν τις ίδιες ιδιότητες».

«Αν και τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν οι γυναίκες να καταναλώνουν ρόδια για να προστατευθούν από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ίσως και άλλων οργάνων», πρόσθεσε ο δρ Γκάρι Στόουνερ, καθηγητής στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Δεν έχει καταγραφεί κάποια παρενέργεια από την κατανάλωση ροδιών και εάν στα οφέλη τους προστίθεται και η προστασία από τον καρκίνο, οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους να τα καταναλώνουν».

Όφελος για άντρες

Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από ουρολόγους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Όπως έδειξε, οι άντρες με καρκίνο του προστάτη που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους.

Το PSA είναι μια ουσία που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη, είτε αυτά είναι υγιή είτε έχουν γίνει καρκινικά. Ωστόσο, τα καρκινικά προστατικά κύτταρα την παράγουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, γι' αυτό και το PSA χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κατανάλωση του χυμού από ρόδια επιβράδυνε την ανάπτυξη των όγκων και η επιβράδυνση αυτή ήταν εμφανής στο PSA», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Πάντουκ. «Είναι πολύ λίγα αυτά που μπορεί να κάνει ένας άντρας για να προστατευθεί από έναν ενεργό καρκίνο του προστάτη _ και μολονότι το εύρημά μας μόνον οριστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για να μη δοκιμάσουν οι πάσχοντες τον χυμό».

«Το μόνο πιθανό μειονέκτημα του χυμού από ρόδια είναι ότι περιέχει αρκετές θερμίδες, αλλά εάν έχει ένας άντρας καρκίνο του προστάτη, οι θερμίδες μάλλον δεν είναι το κύριο μέλημά του», συνηγορεί ο δρ Σάιμον Χαλ, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης & Υγείας του Προστάτη Deane στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.


ygeia.tanea.gr


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....