Παρασκευή

Βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη φωτογραφική!

Πώς θα σας φαινόταν αν ένας πωλητής σάς πρότεινε να αγοράσετε αντί μιας βιντεοκάμερας μια φωτογραφική μηχανή; Και όμως, δεν πρόκειται για αστείο αλλά για την πραγματικότητα, καθώς οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές δεν τα καταφέρνουν καλά μόνο στις φωτογραφικές λήψεις, αλλά ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα λήψης βίντεο σε ποιότητα αντίστοιχη μιας καλής βιντεοκάμερας. Μετά τα πρώτα μοντέλα φωτογραφικών που υποστήριζαν λήψεις υψηλής ευκρίνειας 720p ή 1080i, πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και προτάσεις που υποστηρίζουν εγγραφή βίντεο σε Full ΗD δηλαδή σε 1080p ή αλλιώς σε ανάλυση 1920x1080 pixels και μάλιστα σε ταχύτητα ανανέωσης πάνω από 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

Η βελτίωση των αισθητήρων που χρησιμοποιούνται στις φωτογραφικές μηχανές, αλλά και η αύξηση της ισχύος και της ταχύτητας των επεξεργαστών, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά. Μια μέση φωτογραφική μηχανή που κυκλοφόρησε το τελευταίο έτος είναι δεδομένο ότι μπορεί να εγγράψει βίντεο σε ικανοποιητική ποιότητα και χωρίς να ζορίζεται, καθώς ένας αισθητήρας των 10-12 Μegapixels αρκεί για τη δουλειά αυτή, ενώ οι επεξεργαστές που είναι σε θέση να διαχειριστούν τα μεγάλα σε όγκο φωτογραφικά αρχεία που δημιουργούνται, σαφώς και δεν δυσκολεύονται με το βίντεο.

Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι μια βιντεοκάμερα συνεχίζει να έχει σαφή πλεονεκτήματα στην εγγραφή βίντεο, κυρίως χάρη στο μεγαλύτερο ζουμ και τη φωτεινότητα των φακών (οι οποίοι από την άλλη δεν χρειάζεται να είναι εξίσου ακριβείς με αυτούς μια φωτογραφικής), των εργονομικό σχεδιασμό για τη λήψη βίντεο, το αποτελεσματικότερο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας και τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα των φωτογραφικών στη λήψη βίντεο: οι περισσότερες μηχανές, ειδικά αν υποστηρίζουν υψηλή ευκρίνεια στην εγγραφή, δεν επιτρέπουν τις λήψεις για πάνω από 5-10 λεπτά, χρόνος που είναι σαφώς ικανοποιητικός για μικρά κλιπ, όχι όμως και για ολοκληρωμένες βιντεοσκοπήσεις. Επίσης, τα συστήματα αυτόματης εστίασης των φωτογραφιών έχουν σχεδιαστεί προφανώς με έμφαση τις φωτογραφικές λήψεις, στοιχείο που δημιουργεί αρκετά προβλήματα εστίασης κατά την εγγραφή βίντεο, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες. Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το βάθος πεδίου διαφέρει μεταξύ λήψεων από βιντεοκάμερα ή φωτογραφική, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι σε μια DSLR μπορεί κανείς να αλλάζει και φακούς.

Τip
Υπέρ και κατά στη χρήση φωτογραφικής και ως βιντεοκάμερας
Υπέρ
● Μία συσκευή ● Δυνατότητα εναλλαγής φακών ● Εύκολη ρύθμιση του βάθους πεδίου
Κατά
● Εργονομία ● Μικρότερο ζουμ ● Περιορισμένος αποθηκευτικός χώρος ● Μέτριας αποτελεσματικότητας αυτόματη εστίαση ● Μη περιστρεφόμενη οθόνη

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....