Παρασκευή

Η ώρα της αλήθειας

Η ώρα της αλήθειας

Του Κωστα Ιορδανιδη

Επειτα από άπειρα ταξίδια σε ξένες πρωτεύουσες, ακατάσχετη φλυαρία ειδημόνων και αυτόκλητων αναλυτών, αντιφατικές τοποθετήσεις των πάσης φύσεως στελεχών της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του ιδίου προσωπικώς, έφθασε τελικώς η ώρα της αλήθειας σήμερα στις Βρυξέλλες, ημέρα της επετείου της Επαναστάσεως που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδος. Οι συμβολισμοί έχουν πάντα τη σημασία τους.

Εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές, που όμως δεν αποκλείονται, σήμερα ίσως ανακοινωθεί πακέτο στηρίξεως της Ελλάδος, για την περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει το φάσμα της πτωχεύσεως, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει ή δεν επίκειται τουλάχιστον. Αμεση ενίσχυση δεν θα υπάρξει, αλλά ούτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε -δημοσίως- δάνειο οιασδήποτε μορφής από την Ενωση.

Σε αυτή την περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κλείσει με μια νέα «επιτυχία». Ο κ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας λάβει την πολιτική στήριξη της Ενώσεως, το «ένσφαιρο περίστροφο επάνω στο τραπέζι». Η καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ θα επιστρέψει στο Βερολίνο δίχως να είναι αναγκασμένη να εκταμιεύσει ένα ευρώ προς χάριν της Ελλάδος, ικανοποιώντας την κοινή γνώμη της χώρας της και του γερμανικού κατεστημένου.

Υπάρχουν Ευρωπαϊκά Συμβούλια καθοριστικά για την πορεία της Ενώσεως· υπάρχουν όμως και άλλα που διευκολύνουν τους ηγέτες να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους διασώζοντας τα προσχήματα. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται, ενδεχομένως, το σημερινό Συμβούλιο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών της Κοινότητος.

Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές όταν η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου κινηθεί προς εξασφάλιση του νέου δανείου. Η προσδοκία είναι ότι μετά τα μέτρα που ελήφθησαν και εάν υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στήριξη της Ελλάδος σε περίπτωση επικείμενης πτωχεύσεως, τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα από 6%.

Η πιθανότητα μίας τέτοιας εξελίξεως είναι σημαντική, εκτός εάν στόχος των λεγομένων «κερδοσκόπων» ήταν ο συνετισμός της Ελλάδος και όχι η υπονόμευση του ευρώ· διότι στη δεύτερη περίπτωση τα περίφημα «σπρεντ» μπορεί να εκτιναχθούν σε νέα ύψη.

Τελικώς, όμως, μπορεί να αποκαλυφθεί ότι οι «κερδοσκόποι» ουδέποτε υπήρξαν. Ολα αυτά τα μάλλον «αισιόδοξα», υπό την προϋπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταλήξει σήμερα σε απόφαση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, βέβαια, παραμένει το ερώτημα, τι θα συμβεί στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση επέτυχε να υιοθετήσει αυστηρότατα μέτρα λιτότητος, αδιανόητα πριν από λίγους μήνες. Αλλά τα μέτρα οριοθετούν την αρχή και όχι το τέλος μίας πορείας περικοπών. Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε νίκη περίλαμπρο τον περασμένο Οκτώβριο με το σύνθημα ότι «λεφτά υπάρχουν». Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την άποψη ορισμένων, φαίνεται ότι εννοούσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

http://news.kathimerini.gr

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....