Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

12 μικρομεσαία με πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια

Αφιέρωμα
12 μικρομεσαία με πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια
Μικρομεσαίοι εν δράσει!
Διαβάστηκε από 8542 αναγνώστες

Επωφελούμενα, σε σχέση με τα μικρά μοντέλα, από τις διαστάσεις τους, τα μικρομεσαία προσφέρουν υψηλά επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας χωρίς να κοστίζουν ακριβά. Η εξέλιξη μάλιστα της τεχνολογίας έχει ωφελήσει τον σημαντικό αυτό τομέα, πριμοδοτώντας τα μοντέλα της κατηγορίας με την παρουσία του ESP και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα επίπεδα, ειδικά σε σχέση με το παρελθόν.

Με τον όρο "ενεργητική ασφάλεια" εννοούμε τη δυνατότητα που δίνει ένα αυτοκίνητο στον οδηγό του να αποφύγει μια σύγκρουση ή -γενικότερα- ένα ατυχές συμβάν και να διατηρήσει απρόσκοπτα την πορεία του. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό τομέα, στον οποίο όλοι οι κατασκευαστές δίνουν μεγάλη σημασία και σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει και εδώ συμβάλει, ώστε τα καινούρια αυτοκίνητα να προσφέρουν όλο και υψηλότερα επίπεδα, γινόμενα σημαντικά πιο ασφαλή από το παρελθόν.
Τι καθορίζει τα επίπεδα της ενεργητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου
Από τους πλέον καθοριστικούς τομείς στην ενεργητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου είναι η ανάρτησή του και η γενικότερη ρύθμισή της, αλλά και η αποτελεσματικότητα και αντοχή του συστήματος πέδησης. Στη συνέχεια, μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ ενός αυτοκινήτου που εξοπλίζεται με ένα σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP) και ενός που δεν το έχει. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές δευτερεύουσες λειτουργίες, που επηρεάζουν την προσήλωση του οδηγού στην οδήγηση και άρα την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Αυτές ξεκινάνε από τα βοηθήματα ορατότητας, όπως οι καθρέφτες και τα φώτα, περνάνε από τα συστήματα που ελέγχουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου και καταλήγουν στο βασικό μέσο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο, στο ελαστικό και στη ζάντα. Για το τέλος αφήσαμε το συνδυασμό κινητήρας-κιβώτιο, όπου σημαντικό ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου παίζουν και οι επιδόσεις που εξασφαλίζει αυτός ο συνδυασμός, ούτως ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ισχύς για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση ή για να μειωθεί ο χρόνος μιας προσπέρασης ενός πιο αργού οχήματος.
Η 12άδα της ασφάλειας!
Λαμβάνοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω υπ´ όψιν, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα 12 μικρομεσαία μοντέλα που προσφέρουν υψηλή ενεργητική ασφάλεια. Στον τομέα των κινητήρων έχουμε διαλέξει τις πιο εμπορικές χωρητικότητες των 1,6 λίτρων ή 1,4 λίτρων με turbo, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχει ένα τέτοιο μοτέρ, οπότε επιλέξαμε το ατμοσφαιρικό 1,4. Σημειώστε επίσης ότι όλα τα μοντέλα που επιλέξαμε έχουν πολύ καλή σχέση αξίας/τιμής και δεν ανήκουν στην premium κατηγορία άρα δεν κοστίζουν ακριβά, εκτός από την Alfa Romeo Giulietta, η τιμή της οποίας όμως, με βάση τα δεδομένα των premium μοντέλων, είναι αρκετά συμφέρουσα.
Tips για την ενεργητική ασφάλεια
Ελαστικά
Ίσως το σημαντικότερο τμήμα του αυτοκινήτου για την ασφάλειά μας είναι τα ελαστικά του, αφού αυτά είναι το μοναδικό τμήμα του που εφάπτεται με την άσφαλτο. Έτσι, θα πρέπει να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κατάστασή τους. Ειδικότερα, ο πρώτος έλεγχος έχει να κάνει με τη φθορά του ελαστικού και κυρίως εάν αυτό παρουσιάζει μείωση του ύψους των αυλακώσεών του (το βάθος της χάραξης του πέλματος πρέπει να βρίσκεται στα 3 χλστ. και άνω, ενώ εάν πέσει κάτω του 1,6 χλστ., χρήζει άμεσης αντικατάστασης βάσει και νομοθεσίας) ή εμφανίζει ρωγμές. Συχνά επίσης θα πρέπει να ελέγχουμε την πίεση του αέρα των ελαστικών, ώστε αυτή να βρίσκεται στα επίπεδα που ορίζει ο κατασκευαστής.
Φρένα
Όπως και τα ελαστικά του οχήματός μας, έτσι και τα φρένα θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε καλή κατάσταση. Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές των τεχνικών και αλλάξτε τα τακάκια των φρένων όταν παρουσιάζουν σημάδια φθοράς, ενώ καλό θα είναι να ελέγχετε συχνά και τα υγρά φρένων. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να διατηρείτε κατά την οδήγηση τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο κινούμενο όχημα.
Σύστημα ανάρτησης
Τα τμήματα μιας ανάρτησης καταπονούνται συνεχώς και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν μας την κατάσταση των αμορτισέρ και των ελατηρίων. Χρήσιμο θα είναι περίπου κάθε 20.000-30.000 χλμ. να ελέγχουμε σε έναν ειδικό τη λειτουργία τους, ενώ καλό είναι να γνωρίζουμε, ότι σε ένα μέσο αυτοκίνητο η διάρκεια "ζωής" τους είναι περίπου στα 60.000 χλμ.


12 μικρομεσαία με πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια
Alfa Romeo Giulietta 1,4 TB 120 PS
Citroen C4 1,6 5d
Chevrolet Cruze 1,6
Fiat Bravo 1,4 Turbo 120 PS
Ford Focus 1,6 Ti-VCT 5d
Honda Civic 1,4 100 PS
Hyundai i30 1,4
Kia Cee´d 1,6
Nissan Qashqai 1,6
Renault Megane 1,4 TCe 5d
Seat Leon 1,4 TSI
Toyota Auris 1,6 5d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες

Μ.Μ.Ε. Ενημέρωση Οι Φίλοι μας έστειλαν Υγεία news.kathimerini.gr Editor-Εκδότης Auto Ιστοσελίδες Αθλητισμός Οικονομια kathimerini.gr www.autotriti.gr Εγραψαν www.youtube.com Οργανισμοί on Video Ειπαν Κοινωνικά Blogs Τα ΝΕΑ on line www.kathimerini.gr ygeia.tanea.gr Ψυχαγωγία Εκλογές Ελλάδα Εργασια www.enet.gr www.hellasmagazine.com Ζωή Ιωάννης ό Φίλος Οι νόμοι του Murphy Σπουδές ανωνυμως BANK-banner connecting.gr/ tanea.gr Έλληνες Αυτοδιοίκηση Γερμανία Δράση Δύναμη Εξοπλισμός Καλή Καρδιά Κατοικίδια Μυαλό Πολιτική Ταξίδια μετά το πτυχίο χαστούκια 1940-1980 Amarone Bual Madeira Candidates Direct Employee Domain Names Eνόργανη γυμναστική FAZ Follow Grenache Gyrotonic Hellene Hellenes Isocrates Jacques Delpla Katerina Skype credits Tawny Port arteshop.gr athinakyriakidoumail careerjet.gr craftit.gr ergastirimorfes.gr forum.oaed.gr healthpages.gr holisticharmony.com indeed infognomonpolitics.blogspot.com katerinam.com lucreativestudio.gr mikropolytexneio.gr obrela.gr portal.kathimerini.gr thermopilai.org users.forthnet.gr vita.grhttp://www.blogger.com/img/blank.gif www.dromosellinon.gr www.fitdiet.gr www.ftiaxto.gr www.medlook.net www.metafysiko.gr www.tanea.gr www.yourtrainer.gr Άνθρωπος Άρωμα Έλληνα παραγωγό Έλληνες πρόσφυγες Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων Αγώνας Αλήθεια Αμάν Αναζητούμε τους καλούς Ανθρώπινη Αρμονία Αποτροπή Απόφαση Αυτοεκτίμηση Βασίλη Μαρκεζίνη Βδέλες Βιταμίνες C ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ Γαϊτανάκι Γεύση Γιατρός Γιουγκοσλαβία Γιώργου Νούτσου Γραφείο Χρηματοοικονομικών και Νομικών Συμβούλων Διαρρήξεις Διασύνδεση Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Δικηγόρος Δουλειές Δραχμές Δυναμική ΕΛ.ΑΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2015 Εκτίμηση Ελληνικό παπούτσι Ελληνικό ποτό Ελληνικό ρούχο Ελληνικό τρόφιμο Ενεργειακά Εξωτερικό Επιλεγμέν Επιλογή Ευρωζώνη Ευρώ Ευτυχία Η Λύση Ιταλία Ιωάννης ό Φίλος. ΙόΦ. Δυσλεξία Καγκελάριος Erhard Καλοκαίρι Καρδιά Καρκίνος Καταιγίδα Κλοπή Κοινωνία Κορδέλες Κόκκινο κρασί Κύριος Λάκης Λαζόπουλος Λαός Λεμόνι Λόγια Λύσεις για τη δυσκοιλιότητα Μάνα Μάρω Βαμβουνάκη Μήνυμα Μαγνητική Μαγνητική καταιγίδα Μεϊμαράκη Μητσοτάκη Μοντέρνα ΝΩΠΗ ΓΥΡΗ Νέα Δημοκρατία Νεκροθάφτης ΠΑΙΣΙΟΣ Παιδί Παρέα Πατριωτική Αναγέννηση Περιβάλλον Πλούσιος Ποίηση Πολιτικός Πολωνία Προβατάκια Πρόσφυγες Σκέψεις Σοκολάτα Στρατιωτικός Συμβουλές Συμβουλή Συμπεριφορά Συνείδηση Σύμπλεγμα Τραπεζίτης Τροφή Τρόπος Φίλοι Φοραλογούμενος Φτωχός Χειροποίητα Κοσμήματα Χρήμα Χρήσιμα Χρόνια Πολλά Χρόνος Ψήφος Ψυχή άτολμος ανίκανος αναζήτηση δίκαιους εραστής εργασία κλωτσιές μπουνιές πανεπιστήμιο Κέμπριτζ πατριώτες σπρωξίματα φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων

Υπολογιστής

< Ανέκδοτα και άλλα... anemela.monadiko.gr

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

γαστρονόμος

ενα και ενα στο monadiko.gr

Επάνω από όλα η Υγεία

μαγείρεμα ... τώρα

Ενημέρωση των blogs....