Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Εξαιρετικές συμβουλές για όλους από κάποιον που τα κατάφερε.

Εξαιρετικές συμβουλές για όλους από κάποιον που τα κατάφερε:
(το ξανα-ανεβάζουμε λόγω τεράστιας απήχησης και χρησιμότητας -- μοιράστε το)

Αν και δεν είμαι του δικού σας κλάδου σκέφτηκα να παραθέσω τη δική μου εμπειρία. Ψάχνω στο εξωτερικό δουλειά εδώ και περίπου 8 μήνες αν και ακόμη εργάζομαι στην Ελλάδα. Το πρώτο καιρό πραγματικά δεν ήξερα τι έκανα με αποτέλεσμα να μην λαμβάνω καμία απάντηση. Εκτός από αυτό τα βιογραφικά που έστελνα ήταν πολύ λίγα γιατί το έψαχνα πολύ.
Εν ολίγοις άρχισα να λαμβάνω απαντήσεις μόνο όταν έστρωσα το βιογραφικό μου. Μέγα λάθος έστελνα πολύ αναλυτικό cover letter που το 99% δεν το διάβαζαν. Οπότε, όταν μετέφερα αυτό το περιεχόμενο στο βιογραφικό μέσα άρχισα να λαμβάνω τις πρώτες απαντήσεις. Για όσους στέλνουν cover letter προτείνω 8-10 γραμμές max που να αναφέρει τι κάνατε τα τελευταία χρόνια, σε πόσο καιρό μπορείτε να πάτε στο εξωτερικό και γιατί θέλετε να αφήσετε τη χώρα σας και τη δουλειά σας.
Πρώτη συμβουλή. Επίσης, αρχίστε να ψάχνεται για recruiters αν και να ξέρετε ότι οι recruiters δεν θα σας δώσουν την απαιτούμενη προσοχή εκτός και αν έχετε πολύ καλό βιογραφικό γιατί πληρώνονται με το κεφάλι και ψάχνουν για candidates που έχουν πολλές προοπτικές για να προσληφθούν.
Δεύτερη συμβουλή. Κάνετε follow σε όλες τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και φυσικά να κάνετε join σε groups του κλάδου σας. Πολλές φορές οι εταιρείες δεν ανακοινώνουν τις θέσεις εργασίας σε job boards ούτε βάζουν αγγελία.
Τρίτη συμβουλή και πολύ σημαντική! Αν απορριφτείτε σε συνέντευξη ρωτήστε το λόγο. Μπορεί η απάντηση που θα πάρετε να σας βοηθήσει για μελλοντικές θέσεις. Κατά πάσα πιθανότητα είναι κάτι που το γνωρίζεται αλλά δεν το αναφέρατε καν κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης σας.
Τέταρτη συμβουλή. Ανοίξτε skype, αγοράστε κάμερα και μικρόφωνο, αγοράστε skype credits για να μπορείτε να κάνετε φθηνές κλείσεις στο εξωτερικό και δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές στο recruiter για επικοινωνία. Εγώ έχω skype, hangout, skype credits, Lync, Microsoft communication client τα πάντα.
Πέμπτη συμβουλή. Κατά το τέλος της συνέντευξης θα σας ρωτήσουν αν έχετε κάποια απορία. Τσακίστε τον recruiter στις ερωτήσεις όχι όμως του στυλ πόσο κόσμο έχετε στην εταιρεία και αν κάνετε barbeque αλλά ερωτήσεις που θα τον κολλήσουν στο τοίχο και θα χρειαστεί να σκεφτεί για να απαντήσει. Επιβραβεύστε τον/την όταν δίνει κάποια καλή απάντηση.
Έκτη και τελευταία συμβουλή. Πάρτε χάπια για το στομάχι και να λέτε κάθε μέρα στους ανθρώπους σας ότι τους αγαπάτε!
Το θετικό που υπάρχει στο εξωτερικό (μερικές φορές αρνητικό) είναι ότι οι τρεις πρώτοι μήνες είναι probation period για να σε δοκιμάσει ο εργοδότης αν του κάνεις. Αφού περάσεις το probation period γίνεται αναπροσαρμογή του μισθού σου με βάση την απόδοση σου, κοινώς μπορεί να κερδίσεις ένα με δύο μισθούς ίσως και παραπάνω το έτος σε σχέση με τα χρήματα που σου προσέφεραν στην αρχή. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που δίνουν benefits με βάση τον τζίρο του μήνα αλλά μην περιμένεις πολλά.

Αν θέλεις να στέλνεις χρήματα στην οικογένεια σου πρέπει να βρεις μια δουλειά σε χώρα που δεν έχει φόρους όπως UAE και South Africa (Στο Cape Town είναι tax free για δύο χρόνια αν δεν κάνω λάθος).
Πολύ καλή επιλογή είναι Ελβετία. Οι μισθοί είναι αρκετά μεγάλοι και όταν δουλευουν δύο άτομα μπορείς να βάζεις περίπου 10.000 ευρώ στην άκρη το έτος ή και παραπάνω ανάλογα με τη δουλειά που κάνεις.
Οι σελίδες που χρησιμοποίησα είναι:

www.indeed.com – Η συγκεκριμένη σελίδα έχει δουλειές για διάφορες χώρες οπότε όταν μπείτε στην αρχική επιλέξτε τη χώρα που σας ενδιαφέρει πχ www.indeed.ch για Ελβετία ή www.indeed.at για Αυστρία.

www.monster.com – Επίσης, και αυτή η σελίδα έχει δουλειές για διάφορες χώρες
Επίσης, και αυτή η σελίδα έχει δουλειές για διάφορες χώρες πχ http://www.careerbuilder.com/JobSeeker/Jobs/jobfindil.aspx

Για Ελβετία το καλύτερο είναι www.jobs.ch

Για Αγγλία www.reed.co.uk, www.totaljobs.com, www.jobsite.co.uk, www.cwjobs.co.uk (για πληροφορική), jobs.telegraph.co.uk

Για Ιαπωνία www.ecentral.jp

Για UAE www.bayt.com και dubai.dubizzle.com
Οπωσδήποτε να κάνετε follow τις εταιρίες που σας ενδιαφέρουν και join τα αντίστοιχα groups στο Linkedin. Στα group που θα κάνετε join να επιλέξετε να σας έρχονται email κάθε μέρα. Στο κάτω μέρος των email είναι είναι οι δωρεάν αγγελίες από εταιρείες. Εγώ τη δουλειά μου έτσι τη βρήκα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Στα sites που βάζουν δωρεάν αγγελίες, οι περισσότερες είναι fake από recruiters για να δείχνουν ότι έχουν πελατεία και για να κάνουν μεγάλη βάση βιογραφικών. Αντιθέτως όταν δημοσιεύουν μια αγγελία σε group στο Linkedin η θέση είναι πραγματική. Αυτό σας το λέω για να μην χάνεται χρόνο και ενέργεια με ψεύτικες αγγελίες. Εγώ μετά από κάποιο διάστημα ενεργοποιούσα το φίλτρο «Direct Employee» για να εμφανίζονται οι αγγελίες των εταιρειών μόνο.
ΠΡΕΠΕΙ να βάλετε το βιογραφικό σας σε όλες τις παραπάνω τις σελίδες. Σε όσες περισσότερες το βάλετε τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχετε να δει κάποιος το βιογραφικό σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ θα κάνετε edit και save το βιογραφικό σας ακόμη και αν δεν αλλάζεται κάτι!!! Όταν κάνετε αυτό το βιογραφικό φαίνεται στους recruiter πρώτο γιατί κάνουν sorting ανάλογα με την ημερομηνία εισαγωγής και αναπροσαρμογής του βιογραφικού. Οπότε αν το βιογραφικό σας είναι μέσα στο site 2 μήνες και δεν έχετε κάνει αυτό το κολπάκι το βιογραφικό σας δεν θα το δει κανείς!

Η λύση είναι μία σε αυτή τη περίπτωση ...η επίθεση! Κάνεις αμέσως έτοιμα φιλίας στον recruiter και του ζητάς το job description. Εφόσον είναι εξωτερικός recruiter και όχι απο το HR της εταιρείας. Αν είναι απο την εταιρεία έχουν τα στοιχεία τους στην αγγελία όπως τηλ και email οπότε και τους στέλνεις email.

Αν είναι εξωτερικός recruiter (head hunter) και η αγγελία είναι πραγματική θα σου στείλει το job description συνήθως με ΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ δηλαδή πραγματική αγγελία αλλά θα φαίνεται ότι είναι απο άλλη εταιρεία. Αυτό είναι 50-50 και το κάνουν για να μη τους κλέψουν τη δουλειά άλλοι recruiters.

Τώρα αν θέλετε να ψάξετε περισσότερο τι γίνεται με την αγγελία, παίρνετε ένα τμήμα της - μια χαρακτηριστική πρόταση με 4-5 λέξεις και τι βάζετε στο Google για αναζήτηση με quotes " ", δηλαδή "Take responsibility for the management and implementation of search". Όταν κάνετε την αναζήτηση έτσι θα σας βγάλει σελίδας που έχουν δημοσιευμένη τη συγκεκριμένη αγγελία και ίσως βρείτε την εταιρεία ή κάποια περισσότερα στοιχεία που θέλετε.

Κάτι ακόμη... εγώ αφιέρωνα κάθε μέρα μια με δύο ώρες στο ψάξιμο μέχρ να βρω ακριβώς τι γίνεται. Αν θέλετε να βλέπετε μόνο τις τελευταίες αγγελίες κάντε λογαριασμό σε όλες τις σελίδες και ενεργοποιήστε τα auto alerts για τις θέσεις που σας ενδιαφέρουν για να έρχονται στο email σας. ΠΡΟΣΟΧΗ στα auto alerts έρχεται μόνο ένα τμήμα των αγγελιών οπότε πάλι πρέπει να ψάξετε στην εκάστοτε σελίδα.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όταν βάζετε ένα βιογραφικό πχ στο monster.com μην το ονομάζεται CV Bachtsevanis Dimitris αλλά με το τίτλο της θέσης που ψάχνετε για να μπορούν να σας βρουν πχ ψάχνεις για construction project manager θα βάλεις experienced construction project manager και όχι CV Bachtsevanis Dimitris γιατί κανείς δεν ψάχνει να βρει συγκεκριμένα εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες

Μ.Μ.Ε. Ενημέρωση Οι Φίλοι μας έστειλαν Υγεία news.kathimerini.gr Editor-Εκδότης Auto Ιστοσελίδες Αθλητισμός Οικονομια kathimerini.gr www.autotriti.gr Εγραψαν www.youtube.com Οργανισμοί on Video Ειπαν Ελλάδα Ζωή Κοινωνικά Blogs Θεός Τα ΝΕΑ on line www.kathimerini.gr ygeia.tanea.gr Έλληνες Αγάπη Ιωάννης ό Φίλος Λαός Πολιτική Ψυχαγωγία Δράση Εκλογές Ελπίδα Εργασια ΙόΦ ΙόΦ. 2016 Λόγια Οικονομία www.enet.gr www.hellasmagazine.com Αλήθεια Αλλαγή Θέση Οι νόμοι του Murphy Πατρίδα Σπουδές Σχολιασμός Ταξίδι Φίλοι Ψήφος ανωνυμως BANK-banner connecting.gr/ tanea.gr Αγώνας Αποτέλεσμα Αυτοδιοίκηση Γερμανία Δύναμη Ελεύθερη Ελληνική Ελληνικό Εξοπλισμός Ευχή Ηγέτης Θετικό Καλή Καρδιά Καρδιά Κατοικίδια Κλοπή Κοινωνία Κόμματα Μέλλον Μυαλό Οικογένεια Πίστη Πλούσιος Πολιτικός Πολιτισμός Πορεία Πράξεις Σεπτέμβριος Σκέψεις Ταξίδια Τροφή Ψέμα Ψυχή εργασία μετά το πτυχίο ουρανός πατριώτες χαστούκια 1940-1980 Amarone Amjet Executive Bual Madeira Business jet Candidates Direct Employee Domain Names Eνόργανη γυμναστική FAZ Follow Grenache Gyrotonic Hellene Hellenes Isocrates Jacques Delpla Katerina Skype credits TED Tawny Port arteshop.gr athinakyriakidoumail careerjet.gr craftit.gr ergastirimorfes.gr forum.oaed.gr healthpages.gr holisticharmony.com indeed infognomonpolitics.blogspot.com katerinam.com lucreativestudio.gr mikropolytexneio.gr obrela.gr portal.kathimerini.gr thermopilai.org users.forthnet.gr vita.grhttp://www.blogger.com/img/blank.gif www.dromosellinon.gr www.fitdiet.gr www.ftiaxto.gr www.medlook.net www.metafysiko.gr www.tanea.gr www.yourtrainer.gr Άνθρωπος Άνθρωπός Άρωμα Έλληνα παραγωγό Έλληνες πρόσφυγες Έντιμος Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων Έργα Όνειρα Όραμα Ώρα Αδιαφορία Αεροπλάνο Αληθινός Αμάν Αμύγδαλα Αναζητούμε τους καλούς Ανατροπή Ανθρώπινη Αρμονία Ανυπακοή Αξία Απελπισία Αποτροπή Απόγνωση Απόφαση Αργά Αυτοεκτίμηση Βασίλη Μαρκεζίνη Βδέλες Βιταμίνες C Βραβείο Βωμός ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ Γαϊτανάκι Γειτονιά Γενναίος Γεύση Γιατρός Γιουγκοσλαβία Γιώργου Νούτσου Γκρίνια Γνώμη Γνώση Γραφείο Χρηματοοικονομικών και Νομικών Συμβούλων Γυμνός Δίκαιος Δημοσκόπηση Δημόσιο Διαρρήξεις Διασύνδεση Διατροφή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Δικηγόρος Διχασμός Δουλειές Δραχμές Δρόμος Δυναμική Δυνατή Δυνατός Δυσφήμηση Δώρο ΕΛ.ΑΣ Ειρήνη Εκδότης Εκκλησία Εκλογές 2012 Εκλογές 2015 Εκπαιδεύτρια στην αεροβατική Εκτίμηση Ελευθερία Ελληνικό παπούτσι Ελληνικό ποτό Ελληνικό ρούχο Ελληνικό τρόφιμο Εμπειρία Ενέργεια Ενεργειακά Εντολή Εξουσία Εξωτερικό Επάλξεις Επιλεγμέν Επιλογή Επιτροπή Επιχειρηματικότητα Εργαλείο Ευθύνη Ευλογία Ευρωζώνη Ευρώ Ευτυχία Εύγε Εύνοια Η Λύση Ημέρα Ηρωικός Θετικά Θησαυρός Θράσος Θυσία Ιερώνυμος Ικανότητα Ιταλία Ιωάννης ό Φίλος. ΙόΦ. Δυσλεξία Καγκελάριος Erhard Καθρέπτης Κακία Καλοδύνη Καλοκαίρι Καλύτερα Καλύτερος Καρκίνος Κατάσχεση Κατάχρηση Καταιγίδα Κατασκευή Κινητό Κομματικό Κορδέλες Κουβέντα Κρίκος Κρίση Κόκκινο κρασί Κύριος Λάκης Λαζόπουλος Λέσβο Λαϊκή Εντολή Λεμόνι Λιμάνι Λύσεις για τη δυσκοιλιότητα ΜΜΕ Μάνα Μάρω Βαμβουνάκη Μέντορα Μήνυμα Μαγνητική Μαγνητική καταιγίδα Ματιά Μεϊμαράκη Μητσοτάκη Μηχανή του Χρόνου Μνησικακία Μοντέρνα Μπίρα ΝΩΠΗ ΓΥΡΗ Νέα Δημοκρατία Νεκροθάφτης Νοοτροπία Νους Νόημα Νόμπελ Ειρήνης Ομιλήτρια Οπτική ΠΑΙΣΙΟΣ Πίκρες Παιδί Παρέα Πατριωτική Αναγέννηση Πατριώτης Περιβάλλον Πιστοποιημένη πιλότος Ποίηση Πολιτεία Πολιτικές αποφάσεις Πολιτικές δράσεις Πολιτικοί Πολωνία Πονήματα Προβατάκια Προσευχή Προσοχή Πρόσφυγες Πρόσωπο Πρόταση Πυξίδα Πόνο Σαλάτα Σημαία Σοκολάτα Σοφός Στρατιωτικός Συγγραφέας Συγχώρηση Συκοφαντία Συμβουλές Συμβουλή Συμπεριφορά Συνείδηση Συνεργασία Συνθήκη Συντάξεις Σχέδιο Σχέσεις Ζωής Σωστός Σωτηρία Σύμπλεγμα Τάμπλετ Ταπεινός Τζανίν Σέφερντ Τιμωρία Τράπεζα Τραπεζίτης Τρόπος Τρόϊκα Τσαρλς Μπουκόφσκι Υπηρεσία Υπολογιστής Υπομονή Φίλε Φίλη Φοραλογούμενος Φτωχός Φυλακή Φόλοι Χάδι Χάρισμα Χαμόγελο Χαρά Χαρές Χείλη Χειροποίητα Κοσμήματα Χρέος Χρήμα Χρήματα Χρήσιμα Χρόνια Πολλά Χρόνος άτολμος ανίκανος αναζήτηση δίκαιους εραστής κλωτσιές μπουνιές πανεπιστήμιο Κέμπριτζ σπρωξίματα φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων

Υπολογιστής

< Ανέκδοτα και άλλα... anemela.monadiko.gr

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

γαστρονόμος

ενα και ενα στο monadiko.gr

Επάνω από όλα η Υγεία

μαγείρεμα ... τώρα

Ενημέρωση των blogs....