Κυριακή

«Εθνος της Κυριακής» 16-11-2008

Κυβέρνηση της Αριστεράς, αριστερή κυβέρνηση ή μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα την Αριστερά;

Μπρος ΠΑΣΟΚ και πίσω Στάλιν

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Και ριζική αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να δώσει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς σήμερα και της κεντροαριστεράς, την περίοδο Σημίτη, στο όνομα του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων οδήγησαν την κοινωνία σε βαθύτατη κρίση. Μπροστά στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα, αυτό που εμείς σήμερα επιδιώκουμε είναι η δημιουργία ενός καινούργιου πόλου στα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Ενός πόλου ενωτικού, που θα συσπειρώνει από αριστερούς και κομμουνιστές έως σοσιαλιστές και οικολόγους, θα έχει τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων με στόχο να προωθήσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα την Αριστερά.

περισσότερα....

«Εθνος της Κυριακής» 16-11-2008

Κυβέρνηση της Αριστεράς, αριστερή κυβέρνηση ή μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα την Αριστερά;

Μπρος ΠΑΣΟΚ και πίσω Στάλιν

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Και ριζική αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να δώσει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς σήμερα και της κεντροαριστεράς, την περίοδο Σημίτη, στο όνομα του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων οδήγησαν την κοινωνία σε βαθύτατη κρίση. Μπροστά στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα, αυτό που εμείς σήμερα επιδιώκουμε είναι η δημιουργία ενός καινούργιου πόλου στα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Ενός πόλου ενωτικού, που θα συσπειρώνει από αριστερούς και κομμουνιστές έως σοσιαλιστές και οικολόγους, θα έχει τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων με στόχο να προωθήσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα την Αριστερά.

περισσότερα....

Σάββατο

Από την έντυπη "Καθημερινή" 1-11-2008

Από την έντυπη "Καθημερινή" 1-11-2008

Η παραγωγικότητα ως στοιχείο ανάπτυξης

Η παραγωγικότητα ως στοιχείο ανάπτυξης

Του Μιχαλάκη Λ. Σολωμού (Oικονομικός Φιλελεύθερος, Ιανουάριος 2006)


Oλοι όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά πράγματα του τόπου συνεχώς μιλούν για την ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικότητάς μας. Έτσι και εγώ μέσα από αυτό το άρθρο θα προσθέσω τη φωνή μου για ένα τόσο σπουδαίο θέμα που μας καίει.


Παραγωγικότητα είναι η δυνατότητα κάποιου εργοδοτημένου αλλά και εργοδότη να παράγει έργο, είτε με τη μορφή υλικού προϊόντος είτε άυλου. Το άυλο προϊόν είναι οι υπηρεσίες.

Ένας εργαζόμενος μπορεί να παράγει έργο με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα:

- Να παρέχει χειρονακτική εργασίας με τη χρήση κάποιου εργαλείου όπως σκαπάνη, πένα κ.τ.λ.
- Να λειτουργεί μηχανικό εξοπλισμό και συστήματα πληροφορικής.
- Σαν προϊστάμενος ομάδας εργαζομένων να συντονίζει τη δραστηριότητα της ομάδας στο χώρο εργασίας.
- Σαν υπάλληλος να επικοινωνεί με τους συναδέλφους του και να συνεργάζεται μαζί τους ώστε όλοι μαζί να παράγουν κάποιο προϊόν.
Το επίπεδο παραγωγικότητας μπορεί να βελτιωθεί όταν ο εργαζόμενος:
- Έχει ενισχυμένο ηθικό και επιθυμία για να παράγει περισσότερο έστω και χωρίς να αλλάξουν οι υπόλοιποι συντελεστές παραγωγής.
- Εφευρίσκει νέα συστήματα και μεθόδους παραγωγής είτε πάνω σε επίπεδο ατόμου είτε ομάδας.
- Εντοπίζει τα αίτια χαμηλής παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας ως προϊστάμενος ομάδας και τα διορθώνει άμεσα και αποτελεσματικά είτε με δική του πρωτοβουλία ή με τη συνδρομή του άμεσου προϊσταμένου του. Π.χ. Διάφορες μορφές ρύπανσης, ελλειπούς φωτισμού, συστημάτων κλιματισμού κ.τ.λ.
- Ως ηγέτης ομάδας ή προϊστάμενος τμήματος παρακινεί και εμψυχώνει το προσωπικό του αφού πρώτα με τη συμπεριφορά του προς αυτούς και τις πράξεις του κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Έτσι τα μηνύματά του για επίτευξη ομαδικού στόχου παραγωγικότητας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
- Ως προϊστάμενος με υψηλό πόστο έχει εξουσίες διαχείρισης κονδυλίου της επιχείρησης για οικονομική επιβράβευση, σε ειδική τελετή καινοτόμων εισηγήσεων και ιδεών και επιτυχών πρωτοβουλιών εκ μέρους μελών του προσωπικού.
- Ως εργοδότης προμηθεύεται και χρησιμοποιεί επιστημονικά συστήματα επιμέτρησης της παραγωγικότητας του προσωπικού του και τοποθέτησης ατομικών και ομαδικών στόχων παραγωγικότητας μέσα και από σαφή περιγραφή καθηκόντων και ευθυνών.

Να φροντίζει ώστε ο κάθε υπάλληλος να γνωρίζει το ελάχιστο επιτρεπτό από τον εργοδότη επίπεδο παραγωγικότητας ως επίσης και από ποιο επίπεδο και άνευ θα παίρνει φιλοδωρήματα πάνω σε κλιμακωτή βάση. Επίσης να γνωρίζει πόσο βραβεύονται η συνέχεια και συνέπεια στην ψηλή παραγωγικότητα και στην επαγγελματική υπευθυνότητα σαν υπάλληλος ή σαν αξιωματούχος στην επιχείρηση. Με άλλα λόγια συνεχώς να γίνεται σύνδεση της συγκεκριμένης παραγωγικότητας του καθενός στην επιχείρηση με το μισθό συν φιλοδώρημα που παίρνει (αν φυσικά δικαιούται φιλοδώρημα). Ο εργοδότης πρέπει να μάθει πώς να κατανέμει σωστά τα καθήκοντα και εξουσίες αφού επιλέξει τα πρόσωπα στα οποία να βασίζεται για γρήγορη λήψη αποφάσεων και απρόσκοπτη ροή των εργασιών με συγκεκριμένες ελευθερίες δράσης και όρια εξουσίας για κάθε στέλεχος της επιχείρησης.



Ενας λογικός επιχειρηματίας με σωφροσύνη και διορατικότητα δεν πρέπει να σκέπτεται πώς να ξεγελά και εκμεταλλεύεται τον υπάλληλό του. Πρέπει να φροντίζει πώς να τον αξιοποιεί καλύτερα. Για να επιτύχει δε τέτοιο στόχο πρέπει πάντοτε να διατηρεί ένα λογικό ισοζύγιο μεταξύ των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του προσωπικού του.
-Με τη δημιουργία υγειών συντεχνιακών και άλλων σχέσεων που να προάγουν την αναβάθμιση της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα φορολογικά κίνητρα για υπερωριακή εργασία, κίνητρα για μερική απασχόληση, για γυναικεία επιχειρηματικότητα, για επιχειρηματικότητα από νέους επιστήμονες για κατάργηση της διάκρισης φύλου στη μισθοδοσία στα φιλοδωρήματα και τόσα άλλα.
- Με τη διά βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων ώστε να εκσυγχρονίζουν τις γνώσεις τους και να αποκτούν επαρκή κατάρτιση σε σχέση με το αντικείμενό τους.
- Με τη μηχανοποίηση, αυτοματοποίηση της παραγωγής, τη μηχανογράφηση υπηρεσιών και χρήση της πληροφορικής. Υπάρχουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ειδικοί που μπορούν στις πλείστες περιπτώσεις, κατόπιν επεξήγησης, να αντικαταστήσουν τη δουλειά που κάμνουν κάποιοι εργάτες με ένα ειδικό μηχάνημα. Έτσι μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα, μεγαλύτερη παραγωγή, μείωση των κόστων και ψηλότερη ποιότητα.
- Με την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανικών εξοπλισμών και συστημάτων πληροφορικής με νέα ψηλότερης απόδοσης και ποιότητας προϊόντων. Με το ρυθμό που τρέχει η τεχνολογία είναι πολύ εύκολο τέτοιοι εξοπλισμοί να καταστούν πεπαλαιωμένοι και έτσι να μην πληρούν τις ανάγκες του σύγχρονου ανταγωνισμού.
- Με την εφαρμογή των αρχών των logistics για αποτελεσματικό έλεγχο των αποθεμάτων που ευρίσκονται ή μπαινοβγαίνουν στις αποθήκες του επιχειρηματία, τη συντήρηση και λειτουργία των στόλων μεταφορικών οχημάτων ως επίσης γενικά τους τρόπους υποβολής παραγγελιών, εισαγωγών εξαγωγών και παρακολούθησης των εμπορικών χρεωστών και πιστωτών.
- Με τη στελέχωση της επιχείρησης με καταξιωμένους νέους επιστήμονες με εξειδίκευση στον τομέα της επιχείρησης.
- Με επιτυχείς εξαγορές, συγχωνεύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και συνέργιες.
- Με τη διαρκή χρήση συμβουλών από εξωτερικούς συμβούλους με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, πείρα και κύρος στην αγορά.
- Με την τόνωση στους χαμηλούς μισθούς και ταυτόχρονα στα δελεαστικά φιλοδωρήματα για όσους επιτυγχάνουν ψηλή παραγωγικότητα και είναι αποτελεσματικοί.
Είναι καιρός ο επιχειρηματίας του χθες στη χώρα μας να συνειδητοποιήσει επί τέλους πόσο γρήγορα όλα αλλάζουν γύρω του. Είναι καιρός να καταλάβει πόσο θα κερδίσει εάν στελεχωθεί με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό με εξουσίες σε θέματα διορισμού, απόλυσης και μισθοδοσία προσωπικού στον τομέα δράσης του, χωρίς ασφυκτικές πιέσεις πάνω του. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πρέπει να ξεπεράσει το σύνδρομο του συγκεντρωτισμού όλων των εξουσιών στα χέρια σαν παντογνώστης και αναντικατάστατος. Αυτές είναι νοοτροπίες του χθες ξεπερασμένες. Πρέπει να πιστέψει στην αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης του και να χωνέψει ότι εκείνο που θα ξοδέψει προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιτυχής επένδυση και όχι σπατάλη ή αχρείαστη πολυτέλεια. Τα εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη που θα μπουν σε κάθε μια επιχείρηση, κάποιας δυνατμικότητας και άνω, θα συμπληρώσουν τη σοφία και πολύχρονη πείρα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να τον εκτοπίζουν. Μαζί θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που απαιτούνται για αναβάθμιση της παραγωγικότητας και κατ' επέκταση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης ώστε αυτή ν' αποκτήσει τις απαραίτητες αντοχές στις πολύ ισχυρές πιέσεις μέσα σ' ένα ελεύθερο ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς Ευρωπαϊκής Ενωσης και παγκοσμιοποίησης.
Για επίτευξη ψηλής παραγωγικότητας ο σωστός επιχειρηματίας πρέπει να ανιχνεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και σε θέματα μισθοδοσίας να επιμετρήσει σωστά τις απαιτήσεις του από τους εργαζομένους και να βάλει τις δυο αυτές παραμέτρους σε μια ισορροπία λογικής και σύνεσης. Έτσι ο εργαζόμενος θα βελτιώνει την παραγωγικότητα του μέσα από σκληρή δουλειά, εφευρετικότητα και συνεχή επιμόρφωση ώστε πρώτα να διατηρήσει τη δουλειά και σε δεύτερο πλάνο να απολαμβάνει μισθούς συν φιλοδωρήματα αξιοκρατικά μέσα σε συνθήκες ελαστικής αγοράς εργασίας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για υγιείς βάσεις κράτους προνοίας και ταυτόχρονα κράτους ισχυρής οικονομίας. Να είναι δηλαδή ένας παράδεισος αληθινός και όχι ψεύτικος για τους εργαζομένους. Οι επιχειρηματίες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κόστα για δημιουργία ψηλής παραγωγικότητας επιχορηγούνται από δημόσιες ενισχύσεις της Κυβέρνησης και από ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης και κοινωνικής συνοχής. (Αυτό ισχύει τόσο για θέματα κατάρτισης και επιμόρφωσης προσωπικού όσο και για εισαγωγή στην επιχείρηση σύγχρονου μηχανικού εξοπλισμού και συστημάτων πληροφορικής προαγωγής της εξωστρέφειας κ.τ.λ.).
Η αναβάθμιση της παραγωγικότητας είναι μέσα στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποτελεσματική υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου 2000-2010 που χαράκτηκε το έτος 2000 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Επειδή δε η επιτυχία υλοποίησής του μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη και η Κύπρος θα πιεστεί ώστε να πάρει εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που προάγουν την αναβάθμιση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Άρα η πραγματοποίηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών σε τομείς της οικονομίας που πάσχουν είναι επιβεβλημένη. Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής μας ότι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που ντόπιοι και ξένοι επενδυτές δεν προτιμούν την Κύπρο για επενδύσεις είναι και η χαμηλή παραγωγικότητα σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η παραγωγικότητα ως στοιχείο ανάπτυξης

Η παραγωγικότητα ως στοιχείο ανάπτυξης

Του Μιχαλάκη Λ. Σολωμού (Oικονομικός Φιλελεύθερος, Ιανουάριος 2006)


Oλοι όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά πράγματα του τόπου συνεχώς μιλούν για την ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικότητάς μας. Έτσι και εγώ μέσα από αυτό το άρθρο θα προσθέσω τη φωνή μου για ένα τόσο σπουδαίο θέμα που μας καίει.


Παραγωγικότητα είναι η δυνατότητα κάποιου εργοδοτημένου αλλά και εργοδότη να παράγει έργο, είτε με τη μορφή υλικού προϊόντος είτε άυλου. Το άυλο προϊόν είναι οι υπηρεσίες.

Ένας εργαζόμενος μπορεί να παράγει έργο με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα:

- Να παρέχει χειρονακτική εργασίας με τη χρήση κάποιου εργαλείου όπως σκαπάνη, πένα κ.τ.λ.
- Να λειτουργεί μηχανικό εξοπλισμό και συστήματα πληροφορικής.
- Σαν προϊστάμενος ομάδας εργαζομένων να συντονίζει τη δραστηριότητα της ομάδας στο χώρο εργασίας.
- Σαν υπάλληλος να επικοινωνεί με τους συναδέλφους του και να συνεργάζεται μαζί τους ώστε όλοι μαζί να παράγουν κάποιο προϊόν.
Το επίπεδο παραγωγικότητας μπορεί να βελτιωθεί όταν ο εργαζόμενος:
- Έχει ενισχυμένο ηθικό και επιθυμία για να παράγει περισσότερο έστω και χωρίς να αλλάξουν οι υπόλοιποι συντελεστές παραγωγής.
- Εφευρίσκει νέα συστήματα και μεθόδους παραγωγής είτε πάνω σε επίπεδο ατόμου είτε ομάδας.
- Εντοπίζει τα αίτια χαμηλής παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας ως προϊστάμενος ομάδας και τα διορθώνει άμεσα και αποτελεσματικά είτε με δική του πρωτοβουλία ή με τη συνδρομή του άμεσου προϊσταμένου του. Π.χ. Διάφορες μορφές ρύπανσης, ελλειπούς φωτισμού, συστημάτων κλιματισμού κ.τ.λ.
- Ως ηγέτης ομάδας ή προϊστάμενος τμήματος παρακινεί και εμψυχώνει το προσωπικό του αφού πρώτα με τη συμπεριφορά του προς αυτούς και τις πράξεις του κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Έτσι τα μηνύματά του για επίτευξη ομαδικού στόχου παραγωγικότητας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
- Ως προϊστάμενος με υψηλό πόστο έχει εξουσίες διαχείρισης κονδυλίου της επιχείρησης για οικονομική επιβράβευση, σε ειδική τελετή καινοτόμων εισηγήσεων και ιδεών και επιτυχών πρωτοβουλιών εκ μέρους μελών του προσωπικού.
- Ως εργοδότης προμηθεύεται και χρησιμοποιεί επιστημονικά συστήματα επιμέτρησης της παραγωγικότητας του προσωπικού του και τοποθέτησης ατομικών και ομαδικών στόχων παραγωγικότητας μέσα και από σαφή περιγραφή καθηκόντων και ευθυνών.

Να φροντίζει ώστε ο κάθε υπάλληλος να γνωρίζει το ελάχιστο επιτρεπτό από τον εργοδότη επίπεδο παραγωγικότητας ως επίσης και από ποιο επίπεδο και άνευ θα παίρνει φιλοδωρήματα πάνω σε κλιμακωτή βάση. Επίσης να γνωρίζει πόσο βραβεύονται η συνέχεια και συνέπεια στην ψηλή παραγωγικότητα και στην επαγγελματική υπευθυνότητα σαν υπάλληλος ή σαν αξιωματούχος στην επιχείρηση. Με άλλα λόγια συνεχώς να γίνεται σύνδεση της συγκεκριμένης παραγωγικότητας του καθενός στην επιχείρηση με το μισθό συν φιλοδώρημα που παίρνει (αν φυσικά δικαιούται φιλοδώρημα). Ο εργοδότης πρέπει να μάθει πώς να κατανέμει σωστά τα καθήκοντα και εξουσίες αφού επιλέξει τα πρόσωπα στα οποία να βασίζεται για γρήγορη λήψη αποφάσεων και απρόσκοπτη ροή των εργασιών με συγκεκριμένες ελευθερίες δράσης και όρια εξουσίας για κάθε στέλεχος της επιχείρησης.



Ενας λογικός επιχειρηματίας με σωφροσύνη και διορατικότητα δεν πρέπει να σκέπτεται πώς να ξεγελά και εκμεταλλεύεται τον υπάλληλό του. Πρέπει να φροντίζει πώς να τον αξιοποιεί καλύτερα. Για να επιτύχει δε τέτοιο στόχο πρέπει πάντοτε να διατηρεί ένα λογικό ισοζύγιο μεταξύ των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του προσωπικού του.
-Με τη δημιουργία υγειών συντεχνιακών και άλλων σχέσεων που να προάγουν την αναβάθμιση της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα φορολογικά κίνητρα για υπερωριακή εργασία, κίνητρα για μερική απασχόληση, για γυναικεία επιχειρηματικότητα, για επιχειρηματικότητα από νέους επιστήμονες για κατάργηση της διάκρισης φύλου στη μισθοδοσία στα φιλοδωρήματα και τόσα άλλα.
- Με τη διά βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων ώστε να εκσυγχρονίζουν τις γνώσεις τους και να αποκτούν επαρκή κατάρτιση σε σχέση με το αντικείμενό τους.
- Με τη μηχανοποίηση, αυτοματοποίηση της παραγωγής, τη μηχανογράφηση υπηρεσιών και χρήση της πληροφορικής. Υπάρχουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ειδικοί που μπορούν στις πλείστες περιπτώσεις, κατόπιν επεξήγησης, να αντικαταστήσουν τη δουλειά που κάμνουν κάποιοι εργάτες με ένα ειδικό μηχάνημα. Έτσι μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα, μεγαλύτερη παραγωγή, μείωση των κόστων και ψηλότερη ποιότητα.
- Με την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανικών εξοπλισμών και συστημάτων πληροφορικής με νέα ψηλότερης απόδοσης και ποιότητας προϊόντων. Με το ρυθμό που τρέχει η τεχνολογία είναι πολύ εύκολο τέτοιοι εξοπλισμοί να καταστούν πεπαλαιωμένοι και έτσι να μην πληρούν τις ανάγκες του σύγχρονου ανταγωνισμού.
- Με την εφαρμογή των αρχών των logistics για αποτελεσματικό έλεγχο των αποθεμάτων που ευρίσκονται ή μπαινοβγαίνουν στις αποθήκες του επιχειρηματία, τη συντήρηση και λειτουργία των στόλων μεταφορικών οχημάτων ως επίσης γενικά τους τρόπους υποβολής παραγγελιών, εισαγωγών εξαγωγών και παρακολούθησης των εμπορικών χρεωστών και πιστωτών.
- Με τη στελέχωση της επιχείρησης με καταξιωμένους νέους επιστήμονες με εξειδίκευση στον τομέα της επιχείρησης.
- Με επιτυχείς εξαγορές, συγχωνεύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και συνέργιες.
- Με τη διαρκή χρήση συμβουλών από εξωτερικούς συμβούλους με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, πείρα και κύρος στην αγορά.
- Με την τόνωση στους χαμηλούς μισθούς και ταυτόχρονα στα δελεαστικά φιλοδωρήματα για όσους επιτυγχάνουν ψηλή παραγωγικότητα και είναι αποτελεσματικοί.
Είναι καιρός ο επιχειρηματίας του χθες στη χώρα μας να συνειδητοποιήσει επί τέλους πόσο γρήγορα όλα αλλάζουν γύρω του. Είναι καιρός να καταλάβει πόσο θα κερδίσει εάν στελεχωθεί με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό με εξουσίες σε θέματα διορισμού, απόλυσης και μισθοδοσία προσωπικού στον τομέα δράσης του, χωρίς ασφυκτικές πιέσεις πάνω του. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πρέπει να ξεπεράσει το σύνδρομο του συγκεντρωτισμού όλων των εξουσιών στα χέρια σαν παντογνώστης και αναντικατάστατος. Αυτές είναι νοοτροπίες του χθες ξεπερασμένες. Πρέπει να πιστέψει στην αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης του και να χωνέψει ότι εκείνο που θα ξοδέψει προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιτυχής επένδυση και όχι σπατάλη ή αχρείαστη πολυτέλεια. Τα εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη που θα μπουν σε κάθε μια επιχείρηση, κάποιας δυνατμικότητας και άνω, θα συμπληρώσουν τη σοφία και πολύχρονη πείρα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να τον εκτοπίζουν. Μαζί θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που απαιτούνται για αναβάθμιση της παραγωγικότητας και κατ' επέκταση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης ώστε αυτή ν' αποκτήσει τις απαραίτητες αντοχές στις πολύ ισχυρές πιέσεις μέσα σ' ένα ελεύθερο ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς Ευρωπαϊκής Ενωσης και παγκοσμιοποίησης.
Για επίτευξη ψηλής παραγωγικότητας ο σωστός επιχειρηματίας πρέπει να ανιχνεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και σε θέματα μισθοδοσίας να επιμετρήσει σωστά τις απαιτήσεις του από τους εργαζομένους και να βάλει τις δυο αυτές παραμέτρους σε μια ισορροπία λογικής και σύνεσης. Έτσι ο εργαζόμενος θα βελτιώνει την παραγωγικότητα του μέσα από σκληρή δουλειά, εφευρετικότητα και συνεχή επιμόρφωση ώστε πρώτα να διατηρήσει τη δουλειά και σε δεύτερο πλάνο να απολαμβάνει μισθούς συν φιλοδωρήματα αξιοκρατικά μέσα σε συνθήκες ελαστικής αγοράς εργασίας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για υγιείς βάσεις κράτους προνοίας και ταυτόχρονα κράτους ισχυρής οικονομίας. Να είναι δηλαδή ένας παράδεισος αληθινός και όχι ψεύτικος για τους εργαζομένους. Οι επιχειρηματίες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κόστα για δημιουργία ψηλής παραγωγικότητας επιχορηγούνται από δημόσιες ενισχύσεις της Κυβέρνησης και από ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης και κοινωνικής συνοχής. (Αυτό ισχύει τόσο για θέματα κατάρτισης και επιμόρφωσης προσωπικού όσο και για εισαγωγή στην επιχείρηση σύγχρονου μηχανικού εξοπλισμού και συστημάτων πληροφορικής προαγωγής της εξωστρέφειας κ.τ.λ.).
Η αναβάθμιση της παραγωγικότητας είναι μέσα στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποτελεσματική υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου 2000-2010 που χαράκτηκε το έτος 2000 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Επειδή δε η επιτυχία υλοποίησής του μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη και η Κύπρος θα πιεστεί ώστε να πάρει εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που προάγουν την αναβάθμιση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Άρα η πραγματοποίηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών σε τομείς της οικονομίας που πάσχουν είναι επιβεβλημένη. Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής μας ότι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που ντόπιοι και ξένοι επενδυτές δεν προτιμούν την Κύπρο για επενδύσεις είναι και η χαμηλή παραγωγικότητα σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Παρασκευή

Από την έντυπη "Καθημερινή" 1-11-2008

Από την έντυπη "Καθημερινή" 1-11-2008

Αθλητισμός

Ψηλότερα από το τραμπολίνο δεν γίνεται

Προερχόμενο από το τσίρκο, το πιο σύγχρονο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σαφώς και από τα πιο εντυπωσιακά

Της Σπυριδουλας Σπανεα

Oι αναπηδήσεις πάνω στο κρεβάτι αποτελούν ένα από τα πρώτα παιχνίδια των μικρών παιδιών. Τα χαμόγελα και οι φωνές τους δείχνουν πόσο πολύ απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Και αυτό που κάνουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία από τις πιο βασικές -και πιο απλές- ασκήσεις του τραμπολίνο. Το άθλημα, το οποίο από το τσίρκο βρέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη διοργάνωση του Σίδνεϊ. Η προέλευση του νεότερου σε ηλικία ολυμπιακού αθλήματος συνδέεται με το τσίρκο. Το ίδιο και η ονομασία του, η οποία καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Νονός του κρεβατιού με τα ελατήρια φέρεται να είναι ο Ντι Τραμπολίν, ο οποίος σκέφτηκε ότι το δίχτυ που προστάτευε τους ακροβάτες κατά την πτώση τους, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως όργανο. Ετσι μείωσε το μέγεθος του διχτυού και ο καθένας από τους ακροβάτες είχε τη δυνατότητα να προσφέρει το δικό του σόου. Την πατρότητα του τραμπολίνο διεκδικούν επίσης και οι Εσκιμώοι, που πηδούσαν σε δέρματα θαλάσσιου ελέφαντα.

Τη δεκαετία του 1930, οι Αμερικανοί Τζορτζ Νίσεν και Λάρι Γκρίσγουολντ, μέλη της ομάδας γυμναστικής του πανεπιστημίου της Αϊόβα, χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων ένα είδος τραμπολίνο, ένα δίχτυ με τις άκρες καρφωμένες σε πασσάλους για την προπόνησή τους. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το τραμπολίνο απέκτησε φίλους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αγγλία, στη Γερμανία και στη Ρωσία, ενώ το 1964 ιδρύθηκε η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος. Το 2000, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, επίσημος καλεσμένος των διοργανωτών ήταν ο Τζορτζ Νίσεν, ο οποίος σε ηλικία 86 ετών είδε το άθλημά του να καθιερώνεται. Ολοι οι αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια μετά την απονομή πλησίασαν τον γηραιό Αμερικανό προκειμένου να του σφίξουν το χέρι. Το τραμπολίνο κερδίζει τα παιδιά από την πρώτη αναπήδηση που θα κάνουν. Οι προπονήσεις μοιάζουν γι’ αυτά με παιχνίδι. «Η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί κάποιος με το τραμπολίνο είναι από 5-6 ετών. Σιγά σιγά γυμνάζει τη φυσική του κατάσταση, την ευλυγισία και τη δύναμη, ενώ μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται. Στα πρώτα δύο χρόνια το παιδί γυμνάζεται με κάποιες αναπηδήσεις, στη συνέχεια κάνει στροφές, ενώ μετά τα επτά, είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ολόκληρες περιστροφές. Τα μικρά το βλέπουν σαν παιχνίδι, ως άθλημα είναι ευχάριστο γιατί δεν είναι επίπονο», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής του Παλμού Καβάλας, Δημήτρης Τσακαλίδης. Οι εντυπωσιακές αναπηδήσεις και τα ακροβατικά των αθλητών προϋποθέτουν πολύωρες προπονήσεις. Φυσικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί όταν γίνεται χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου προπονητή και σε χώρους που δεν διαθέτουν ασφάλεια κρύβει κινδύνους. «Μπορεί ως άθλημα να φαίνεται επικίνδυνο, αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που γίνεται ανεξέλεγκτα. Οταν οι προπονήσεις γίνονται από εξειδικευμένους προπονητές δεν υπάρχουν κίνδυνοι», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Τσακαλίδης.

Τα βασικά του αθλήματος

Το τραμπολίνο είναι ένα όργανο γυμναστικής που αποτελείται από ισχυρό ύφασμα ή νάιλον που απλώνεται πάνω σε μία ατσάλινη επιφάνεια με σπειροειδή ελατήρια, τα οποία βοηθούν τον διαγωνιζόμενο να φτάνει έως και επτά μέτρα ψηλά. Το πλάτος του είναι 5.05 μέτρα και το ύψος του 2.91 μέτρα. Το τραμπολίνο βρίσκεται τουλάχιστον 1.5 μέτρο πάνω από το έδαφος. Για λόγους ασφαλείας τοποθετούνται προστατευτικά στρώματα και από τις δύο πλευρές, καθώς και στο έδαφος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιούνται δύο αγωνίσματα, το ατομικό ανδρών και το ατομικό γυναικών. Συνολικά 32 αθλητές, 16 άνδρες και 16 γυναίκες θα συμμετάσχουν και η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λάβει μέρος με δύο αθλητές σε κάθε αγώνισμα. Οι αθλητές πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών. Ενα πρόγραμμα αποτελείται από δέκα διαδοχικές ασκήσεις.


Hμερομηνία : 1/11/08
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Αθλητισμός

Ψηλότερα από το τραμπολίνο δεν γίνεται

Προερχόμενο από το τσίρκο, το πιο σύγχρονο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σαφώς και από τα πιο εντυπωσιακά

Της Σπυριδουλας Σπανεα

Oι αναπηδήσεις πάνω στο κρεβάτι αποτελούν ένα από τα πρώτα παιχνίδια των μικρών παιδιών. Τα χαμόγελα και οι φωνές τους δείχνουν πόσο πολύ απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Και αυτό που κάνουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία από τις πιο βασικές -και πιο απλές- ασκήσεις του τραμπολίνο. Το άθλημα, το οποίο από το τσίρκο βρέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη διοργάνωση του Σίδνεϊ. Η προέλευση του νεότερου σε ηλικία ολυμπιακού αθλήματος συνδέεται με το τσίρκο. Το ίδιο και η ονομασία του, η οποία καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Νονός του κρεβατιού με τα ελατήρια φέρεται να είναι ο Ντι Τραμπολίν, ο οποίος σκέφτηκε ότι το δίχτυ που προστάτευε τους ακροβάτες κατά την πτώση τους, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως όργανο. Ετσι μείωσε το μέγεθος του διχτυού και ο καθένας από τους ακροβάτες είχε τη δυνατότητα να προσφέρει το δικό του σόου. Την πατρότητα του τραμπολίνο διεκδικούν επίσης και οι Εσκιμώοι, που πηδούσαν σε δέρματα θαλάσσιου ελέφαντα.

Τη δεκαετία του 1930, οι Αμερικανοί Τζορτζ Νίσεν και Λάρι Γκρίσγουολντ, μέλη της ομάδας γυμναστικής του πανεπιστημίου της Αϊόβα, χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων ένα είδος τραμπολίνο, ένα δίχτυ με τις άκρες καρφωμένες σε πασσάλους για την προπόνησή τους. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το τραμπολίνο απέκτησε φίλους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αγγλία, στη Γερμανία και στη Ρωσία, ενώ το 1964 ιδρύθηκε η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος. Το 2000, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, επίσημος καλεσμένος των διοργανωτών ήταν ο Τζορτζ Νίσεν, ο οποίος σε ηλικία 86 ετών είδε το άθλημά του να καθιερώνεται. Ολοι οι αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια μετά την απονομή πλησίασαν τον γηραιό Αμερικανό προκειμένου να του σφίξουν το χέρι. Το τραμπολίνο κερδίζει τα παιδιά από την πρώτη αναπήδηση που θα κάνουν. Οι προπονήσεις μοιάζουν γι’ αυτά με παιχνίδι. «Η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί κάποιος με το τραμπολίνο είναι από 5-6 ετών. Σιγά σιγά γυμνάζει τη φυσική του κατάσταση, την ευλυγισία και τη δύναμη, ενώ μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται. Στα πρώτα δύο χρόνια το παιδί γυμνάζεται με κάποιες αναπηδήσεις, στη συνέχεια κάνει στροφές, ενώ μετά τα επτά, είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ολόκληρες περιστροφές. Τα μικρά το βλέπουν σαν παιχνίδι, ως άθλημα είναι ευχάριστο γιατί δεν είναι επίπονο», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής του Παλμού Καβάλας, Δημήτρης Τσακαλίδης. Οι εντυπωσιακές αναπηδήσεις και τα ακροβατικά των αθλητών προϋποθέτουν πολύωρες προπονήσεις. Φυσικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί όταν γίνεται χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου προπονητή και σε χώρους που δεν διαθέτουν ασφάλεια κρύβει κινδύνους. «Μπορεί ως άθλημα να φαίνεται επικίνδυνο, αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που γίνεται ανεξέλεγκτα. Οταν οι προπονήσεις γίνονται από εξειδικευμένους προπονητές δεν υπάρχουν κίνδυνοι», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Τσακαλίδης.

Τα βασικά του αθλήματος

Το τραμπολίνο είναι ένα όργανο γυμναστικής που αποτελείται από ισχυρό ύφασμα ή νάιλον που απλώνεται πάνω σε μία ατσάλινη επιφάνεια με σπειροειδή ελατήρια, τα οποία βοηθούν τον διαγωνιζόμενο να φτάνει έως και επτά μέτρα ψηλά. Το πλάτος του είναι 5.05 μέτρα και το ύψος του 2.91 μέτρα. Το τραμπολίνο βρίσκεται τουλάχιστον 1.5 μέτρο πάνω από το έδαφος. Για λόγους ασφαλείας τοποθετούνται προστατευτικά στρώματα και από τις δύο πλευρές, καθώς και στο έδαφος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιούνται δύο αγωνίσματα, το ατομικό ανδρών και το ατομικό γυναικών. Συνολικά 32 αθλητές, 16 άνδρες και 16 γυναίκες θα συμμετάσχουν και η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λάβει μέρος με δύο αθλητές σε κάθε αγώνισμα. Οι αθλητές πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών. Ενα πρόγραμμα αποτελείται από δέκα διαδοχικές ασκήσεις.


Hμερομηνία : 1/11/08
Copyright: http://www.kathimerini.gr

AΘΛHTIΣMOΣ

AΘΛHTIΣMOΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-11-08

Καθημερινή

Πού μπορεί να μάθει τραμπολίνο το παιδί σας

Το άθλημα του τραμπολίνου υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστικής. Αρκετά σωματεία σε όλη την Ελλάδα καλλιεργούν το άθλημα, το οποίο αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα περισσότερο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα

www.gymna-stics.gr ή να έρθουν σε επικοινωνία με τους ανθρώπους της γυμναστικής στα τηλέφωνα 210-98.82.458 ή 210-98.44.019.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους συλλόγους:

ΓΟ Αθλος Καλαμάτας, Χρυσανθέμων 3, Γουλιμίδες, Καλαμάτα.

ΦΟ Ηρακλείου «Η Αριάδνη», Αρχιεπ. Ευγενίου 11, Αγ. Ιωάννης, Ηράκλειο Κρήτης.

Α. Σ. Αριάδνη Περιστερίου, Πατησίων 89, Αθήνα.

ΔΑΣ Αργυρούπολης, www. das-gymnastics. gr Τριπόλεως και Αθανασίου Διάκου 1.

ΓΑΣ Αχιλλέας Γλυφάδας, Πλατεία Καραϊσκάκη 10, Γλυφάδα.

ΓΕ Καλαμπάκας, Φλαμουλίου 29, Τρίκαλα.

Παλμός Καβάλας, Λάμπρου Κατσώνη 16, Καβάλα.

ΓΟ Καβάλας, Εθνικό Στάδιο, Περιγιάλι, Καβάλας.

περισσότερα...

AΘΛHTIΣMOΣ

AΘΛHTIΣMOΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-11-08

Καθημερινή

Πού μπορεί να μάθει τραμπολίνο το παιδί σας

Το άθλημα του τραμπολίνου υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστικής. Αρκετά σωματεία σε όλη την Ελλάδα καλλιεργούν το άθλημα, το οποίο αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα περισσότερο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα

www.gymna-stics.gr ή να έρθουν σε επικοινωνία με τους ανθρώπους της γυμναστικής στα τηλέφωνα 210-98.82.458 ή 210-98.44.019.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους συλλόγους:

ΓΟ Αθλος Καλαμάτας, Χρυσανθέμων 3, Γουλιμίδες, Καλαμάτα.

ΦΟ Ηρακλείου «Η Αριάδνη», Αρχιεπ. Ευγενίου 11, Αγ. Ιωάννης, Ηράκλειο Κρήτης.

Α. Σ. Αριάδνη Περιστερίου, Πατησίων 89, Αθήνα.

ΔΑΣ Αργυρούπολης, www. das-gymnastics. gr Τριπόλεως και Αθανασίου Διάκου 1.

ΓΑΣ Αχιλλέας Γλυφάδας, Πλατεία Καραϊσκάκη 10, Γλυφάδα.

ΓΕ Καλαμπάκας, Φλαμουλίου 29, Τρίκαλα.

Παλμός Καβάλας, Λάμπρου Κατσώνη 16, Καβάλα.

ΓΟ Καβάλας, Εθνικό Στάδιο, Περιγιάλι, Καβάλας.

περισσότερα...

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....