Τετάρτη

Θέμα: Αυτοκίνητο


12 μικρομεσαία με πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια
Alfa Romeo Giulietta 1,4 TB 120 PS
Citroen C4 1,6 5d
Chevrolet Cruze 1,6
Fiat Bravo 1,4 Turbo 120 PS
Ford Focus 1,6 Ti-VCT 5d
Honda Civic 1,4 100 PS
Hyundai i30 1,4
Kia Cee´d 1,6
Nissan Qashqai 1,6
Renault Megane 1,4 TCe 5d
Seat Leon 1,4 TSI
Toyota Auris 1,6 5d

12 μικρομεσαία με πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια

Αφιέρωμα
12 μικρομεσαία με πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια
Μικρομεσαίοι εν δράσει!
Διαβάστηκε από 8542 αναγνώστες

Επωφελούμενα, σε σχέση με τα μικρά μοντέλα, από τις διαστάσεις τους, τα μικρομεσαία προσφέρουν υψηλά επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας χωρίς να κοστίζουν ακριβά. Η εξέλιξη μάλιστα της τεχνολογίας έχει ωφελήσει τον σημαντικό αυτό τομέα, πριμοδοτώντας τα μοντέλα της κατηγορίας με την παρουσία του ESP και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα επίπεδα, ειδικά σε σχέση με το παρελθόν.

Με τον όρο "ενεργητική ασφάλεια" εννοούμε τη δυνατότητα που δίνει ένα αυτοκίνητο στον οδηγό του να αποφύγει μια σύγκρουση ή -γενικότερα- ένα ατυχές συμβάν και να διατηρήσει απρόσκοπτα την πορεία του. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό τομέα, στον οποίο όλοι οι κατασκευαστές δίνουν μεγάλη σημασία και σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει και εδώ συμβάλει, ώστε τα καινούρια αυτοκίνητα να προσφέρουν όλο και υψηλότερα επίπεδα, γινόμενα σημαντικά πιο ασφαλή από το παρελθόν.
Τι καθορίζει τα επίπεδα της ενεργητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου
Από τους πλέον καθοριστικούς τομείς στην ενεργητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου είναι η ανάρτησή του και η γενικότερη ρύθμισή της, αλλά και η αποτελεσματικότητα και αντοχή του συστήματος πέδησης. Στη συνέχεια, μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ ενός αυτοκινήτου που εξοπλίζεται με ένα σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP) και ενός που δεν το έχει. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές δευτερεύουσες λειτουργίες, που επηρεάζουν την προσήλωση του οδηγού στην οδήγηση και άρα την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Αυτές ξεκινάνε από τα βοηθήματα ορατότητας, όπως οι καθρέφτες και τα φώτα, περνάνε από τα συστήματα που ελέγχουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου και καταλήγουν στο βασικό μέσο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο, στο ελαστικό και στη ζάντα. Για το τέλος αφήσαμε το συνδυασμό κινητήρας-κιβώτιο, όπου σημαντικό ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου παίζουν και οι επιδόσεις που εξασφαλίζει αυτός ο συνδυασμός, ούτως ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ισχύς για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση ή για να μειωθεί ο χρόνος μιας προσπέρασης ενός πιο αργού οχήματος.
Η 12άδα της ασφάλειας!
Λαμβάνοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω υπ´ όψιν, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα 12 μικρομεσαία μοντέλα που προσφέρουν υψηλή ενεργητική ασφάλεια. Στον τομέα των κινητήρων έχουμε διαλέξει τις πιο εμπορικές χωρητικότητες των 1,6 λίτρων ή 1,4 λίτρων με turbo, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχει ένα τέτοιο μοτέρ, οπότε επιλέξαμε το ατμοσφαιρικό 1,4. Σημειώστε επίσης ότι όλα τα μοντέλα που επιλέξαμε έχουν πολύ καλή σχέση αξίας/τιμής και δεν ανήκουν στην premium κατηγορία άρα δεν κοστίζουν ακριβά, εκτός από την Alfa Romeo Giulietta, η τιμή της οποίας όμως, με βάση τα δεδομένα των premium μοντέλων, είναι αρκετά συμφέρουσα.
Tips για την ενεργητική ασφάλεια
Ελαστικά
Ίσως το σημαντικότερο τμήμα του αυτοκινήτου για την ασφάλειά μας είναι τα ελαστικά του, αφού αυτά είναι το μοναδικό τμήμα του που εφάπτεται με την άσφαλτο. Έτσι, θα πρέπει να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κατάστασή τους. Ειδικότερα, ο πρώτος έλεγχος έχει να κάνει με τη φθορά του ελαστικού και κυρίως εάν αυτό παρουσιάζει μείωση του ύψους των αυλακώσεών του (το βάθος της χάραξης του πέλματος πρέπει να βρίσκεται στα 3 χλστ. και άνω, ενώ εάν πέσει κάτω του 1,6 χλστ., χρήζει άμεσης αντικατάστασης βάσει και νομοθεσίας) ή εμφανίζει ρωγμές. Συχνά επίσης θα πρέπει να ελέγχουμε την πίεση του αέρα των ελαστικών, ώστε αυτή να βρίσκεται στα επίπεδα που ορίζει ο κατασκευαστής.
Φρένα
Όπως και τα ελαστικά του οχήματός μας, έτσι και τα φρένα θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε καλή κατάσταση. Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές των τεχνικών και αλλάξτε τα τακάκια των φρένων όταν παρουσιάζουν σημάδια φθοράς, ενώ καλό θα είναι να ελέγχετε συχνά και τα υγρά φρένων. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να διατηρείτε κατά την οδήγηση τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο κινούμενο όχημα.
Σύστημα ανάρτησης
Τα τμήματα μιας ανάρτησης καταπονούνται συνεχώς και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν μας την κατάσταση των αμορτισέρ και των ελατηρίων. Χρήσιμο θα είναι περίπου κάθε 20.000-30.000 χλμ. να ελέγχουμε σε έναν ειδικό τη λειτουργία τους, ενώ καλό είναι να γνωρίζουμε, ότι σε ένα μέσο αυτοκίνητο η διάρκεια "ζωής" τους είναι περίπου στα 60.000 χλμ.


12 μικρομεσαία με πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια
Alfa Romeo Giulietta 1,4 TB 120 PS
Citroen C4 1,6 5d
Chevrolet Cruze 1,6
Fiat Bravo 1,4 Turbo 120 PS
Ford Focus 1,6 Ti-VCT 5d
Honda Civic 1,4 100 PS
Hyundai i30 1,4
Kia Cee´d 1,6
Nissan Qashqai 1,6
Renault Megane 1,4 TCe 5d
Seat Leon 1,4 TSI
Toyota Auris 1,6 5d

Τρίτη

Πώς θα εγκαταστήσετε το δικό σας φωτοβολταϊκό

Μέχρι στιγμής τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας επέβαλαν οι κλιματικές αλλαγές, όμως η οικονομική κρίση, με τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν όλο και περισσότερο, καθιστά τη χρήση τους απαραίτητη.

Η «Κ.Ε.» σε συνεργασία με την Greenpeace αναφέρει βήμα προς βήμα πληροφορίες για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους:

1 Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;

Αφορά οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10KWh. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν 10 άτομα, με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

2 Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Στις ηλιόλουστες περιοχές της χώρας, π.χ. Ρόδος, παράγεται περισσότερος ηλιακός ηλεκτρισμός.

3 Γιατί να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά;

Συμφέρει οικονομικά, εγγυάται μηδενική ρύπανση στο περιβάλλον, αθόρυβη λειτουργία, εγγύηση ζωής που φτάνει τα 30 χρόνια, ελάχιστη συντήρηση. Η εγκατάσταση 2 κιλοβάτ (KW) σε 25 χρόνια υπολογίζεται ότι θα αποσοβήσει περίπου 50-60 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

4 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Να καλύπτεται μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα. Να έχετε στο όνομά σας μετρητή της ΔΕΗ ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί συλλογική εγκατάσταση. Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει άλλη επιδότηση για φωτοβολταϊκά από εθνικά η κοινοτικά προγράμματα.

5 Μπορώ να πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω ή μόνο το περίσσευμα;

Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ενέργεια διοχετεύεται στη ΔΕΗ. Γι' αυτή πληρώνεστε 55 λεπτά (0,55/Kwh) για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ με 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ τοποθετεί νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Και για να γίνει πιο κατανοητό, αν στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 300 και εσείς καταναλώνετε ενέργεια αξίας 150, η ΔΕΗ θα πιστώνει στο λογαριασμό σας 150 ευρώ.

6 Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Ελλάδα;

Ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα Ιόνια, τα νησιά Αργοσαρωνικού. Εξαιρούνται τα μη διασυνδεδεμένα νησιά Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

7 Κατοικώ σε πολυκατοικία, μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;

Βέβαια, εάν συμφωνήσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ή το φωτοβολταϊκό εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών. Εάν η ταράτσα είναι κοινόκτητη, χρειάζεται να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

8 Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εγκατάσταση;

Βρείτε την εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό, για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε και πώς θα το τοποθετήσετε. Με τη βοήθεια της εταιρείας κάνετε αίτηση στη ΔΕΗ, η οποία σας ενημερώνει για το κόστος του μετρητή και της σύνδεσης. Πηγαίνετε στην πολεοδομία για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Επιστρέφετε στη ΔΕΗ, για να υπογράψτε την 25ετή σύμβαση και συνδέεστε.

9 Ποιους πολεοδομικούς όρους πρέπει να τηρώ;

Δεν επιτρέπεται τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής

10 Πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζομαι για τον εξοπλισμό;

Τοποθετούνται σε ασκίαστο χώρο, πρέπει να κοιτάζουν το νότο και να έχουν κλίση 30 μοίρες. Αν ο προσανατολισμός δεν είναι νότιος, το σύστημα έχει μειωμένη απόδοση. Τα τετραγωνικά μέτρα που χρειάζεστε εξαρτώνται από το χώρο εγκατάστασης και από την τεχνολογία. Για παράδειγμα, ένα δώμα χρειάζεται 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ. Η εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό θα υπολογίσει και το χώρο που χρειάζεστε.

11 Πόσα χρήματα θα χρειαστώ για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ενα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 kW κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, 10.000 ευρώ, που το αποσβαίνετε σε εξίμιση χρόνια. Αφήνει μετά ανά χρόνο καθαρό κέρδος 1.400 ευρώ. Ενα μεγαλύτερο σύστημα έως 10kWh για μικρές επιχειρήσεις κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ. Μπορείτε να βάλετε ένα μικρό ποσό από την τσέπη σας και τα υπόλοιπα να τα καλύψετε με δάνειο. Οι αποδόσεις που θα έχετε από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι καλύτερες από το να βάζατε τα χρήματά σας σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό ή στο χρηματιστήριο.

12 Φορολογούμαι για τα έσοδα που θα έχω από την πώληση της ενέργειας;

Οχι. Οσα έσοδα έχετε από την πώληση ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, δικαιούστε επιστροφή φόρου σε ποσοστό 10% επί της συνολικής δαπάνης, με ανώτατο όριο επιστροφής τα 600 ευρώ.

«Σημαντικά τα κίνητρα»

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με τα κίνητρα που δίνει η πώληση της ηλιακής κιλοβατώρας στη ΔΕΗ, έχει αυξήσει κατά πολύ το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ο  Δημήτρης Ιμπραήμ. Ο Δημήτρης Ιμπραήμ. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace, στις πέντε παραγωγικές μονάδες της χώρας (από δύο σε Κιλκίς και Τρίπολη και μία στην Πάτρα) απασχολούνται εκατοντάδες Ελληνες: «Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους σήμερα, ενώ η επιθετική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα δημιουργήσει έως και 13.800 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, περισσότερο δηλαδή από το μισό εργατικό δυναμικό ολόκληρης της ΔΕΗ!»

Πώς θα εγκαταστήσετε το δικό σας φωτοβολταϊκό

Μέχρι στιγμής τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας επέβαλαν οι κλιματικές αλλαγές, όμως η οικονομική κρίση, με τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν όλο και περισσότερο, καθιστά τη χρήση τους απαραίτητη.

Η «Κ.Ε.» σε συνεργασία με την Greenpeace αναφέρει βήμα προς βήμα πληροφορίες για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους:

1 Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;

Αφορά οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10KWh. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν 10 άτομα, με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

2 Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Στις ηλιόλουστες περιοχές της χώρας, π.χ. Ρόδος, παράγεται περισσότερος ηλιακός ηλεκτρισμός.

3 Γιατί να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά;

Συμφέρει οικονομικά, εγγυάται μηδενική ρύπανση στο περιβάλλον, αθόρυβη λειτουργία, εγγύηση ζωής που φτάνει τα 30 χρόνια, ελάχιστη συντήρηση. Η εγκατάσταση 2 κιλοβάτ (KW) σε 25 χρόνια υπολογίζεται ότι θα αποσοβήσει περίπου 50-60 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

4 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Να καλύπτεται μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα. Να έχετε στο όνομά σας μετρητή της ΔΕΗ ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί συλλογική εγκατάσταση. Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει άλλη επιδότηση για φωτοβολταϊκά από εθνικά η κοινοτικά προγράμματα.

5 Μπορώ να πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω ή μόνο το περίσσευμα;

Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ενέργεια διοχετεύεται στη ΔΕΗ. Γι' αυτή πληρώνεστε 55 λεπτά (0,55/Kwh) για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ με 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ τοποθετεί νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Και για να γίνει πιο κατανοητό, αν στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 300 και εσείς καταναλώνετε ενέργεια αξίας 150, η ΔΕΗ θα πιστώνει στο λογαριασμό σας 150 ευρώ.

6 Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Ελλάδα;

Ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα Ιόνια, τα νησιά Αργοσαρωνικού. Εξαιρούνται τα μη διασυνδεδεμένα νησιά Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

7 Κατοικώ σε πολυκατοικία, μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;

Βέβαια, εάν συμφωνήσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ή το φωτοβολταϊκό εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών. Εάν η ταράτσα είναι κοινόκτητη, χρειάζεται να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

8 Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εγκατάσταση;

Βρείτε την εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό, για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε και πώς θα το τοποθετήσετε. Με τη βοήθεια της εταιρείας κάνετε αίτηση στη ΔΕΗ, η οποία σας ενημερώνει για το κόστος του μετρητή και της σύνδεσης. Πηγαίνετε στην πολεοδομία για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Επιστρέφετε στη ΔΕΗ, για να υπογράψτε την 25ετή σύμβαση και συνδέεστε.

9 Ποιους πολεοδομικούς όρους πρέπει να τηρώ;

Δεν επιτρέπεται τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής

10 Πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζομαι για τον εξοπλισμό;

Τοποθετούνται σε ασκίαστο χώρο, πρέπει να κοιτάζουν το νότο και να έχουν κλίση 30 μοίρες. Αν ο προσανατολισμός δεν είναι νότιος, το σύστημα έχει μειωμένη απόδοση. Τα τετραγωνικά μέτρα που χρειάζεστε εξαρτώνται από το χώρο εγκατάστασης και από την τεχνολογία. Για παράδειγμα, ένα δώμα χρειάζεται 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ. Η εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό θα υπολογίσει και το χώρο που χρειάζεστε.

11 Πόσα χρήματα θα χρειαστώ για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ενα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 kW κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, 10.000 ευρώ, που το αποσβαίνετε σε εξίμιση χρόνια. Αφήνει μετά ανά χρόνο καθαρό κέρδος 1.400 ευρώ. Ενα μεγαλύτερο σύστημα έως 10kWh για μικρές επιχειρήσεις κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ. Μπορείτε να βάλετε ένα μικρό ποσό από την τσέπη σας και τα υπόλοιπα να τα καλύψετε με δάνειο. Οι αποδόσεις που θα έχετε από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι καλύτερες από το να βάζατε τα χρήματά σας σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό ή στο χρηματιστήριο.

12 Φορολογούμαι για τα έσοδα που θα έχω από την πώληση της ενέργειας;

Οχι. Οσα έσοδα έχετε από την πώληση ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, δικαιούστε επιστροφή φόρου σε ποσοστό 10% επί της συνολικής δαπάνης, με ανώτατο όριο επιστροφής τα 600 ευρώ.

«Σημαντικά τα κίνητρα»

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με τα κίνητρα που δίνει η πώληση της ηλιακής κιλοβατώρας στη ΔΕΗ, έχει αυξήσει κατά πολύ το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ο  Δημήτρης Ιμπραήμ. Ο Δημήτρης Ιμπραήμ. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace, στις πέντε παραγωγικές μονάδες της χώρας (από δύο σε Κιλκίς και Τρίπολη και μία στην Πάτρα) απασχολούνται εκατοντάδες Ελληνες: «Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους σήμερα, ενώ η επιθετική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα δημιουργήσει έως και 13.800 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, περισσότερο δηλαδή από το μισό εργατικό δυναμικό ολόκληρης της ΔΕΗ!»

Σάββατο

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: 14 τρόποι για άμεση αντιμετώπιση

14 τρόποι για άμεση αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

  1. Μία (1) ώρα κολύμπι την ημέρα ή 30 λεπτά ελαφρύ τρέξιμο ή 1 ώρα έντονο περπάτημα.
  2. Πλήρης αποφυγή τηγανητών φαγητών.
  3. Πλήρης αποφυγή κόκκινου κρέατος.
  4. Πλήρης αποφυγή αναψυκτικών.
  5. Πλήρης αποφυγή γλυκών και σοκολάτας (μόνο ζελέ ή παγωτό).
  6. Απώλεια 0,5-1 κιλού ανά εβδιμάδα εάν υπάρχουν παραπάνω κιλά από το ιδανικό βάρος.
  7. Δραματική μείωση της πρόσληψης καφεϊνης.
  8. Πλήρης αποφυγή αλκοολούχων ποτών.
  9. Διακοπή καπνίσματος.
  10. Αποφυγή τσιπς και αλμυρών τυποποιημένων προϊόντων.
  11. Αποφυγή προσθήκης αλατιού στα φαγητά και στις σαλάτες.
  12. Καθημερινή κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών.
  13. Αντικατάσταση όλων των αμυλούχων προϊόντων στην καθημερινή διατροφή σας με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως.
  14. Καταναλώστε κάθε μέρα τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερού.
πηγή: έντυπη έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής (4/7/2010).

Άμεση αντιμετώπιση με διατροφή


Σπαράγγια, Αβοκάντο, Φασολάκια, Μούρα, Μπρόκολο, Πορτοκάλια, Αμύγδαλα, Κρεμμύδια, Ανανάς, Αχλάδια, Πεπόνι, Νιφάδες βρώμης (κουάκερ), Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες,τόνος,σολομός,σκουμπρί), Βιταμίνες και μέταλλα (ασβέστιο,γάμμα-λινολεϊκό οξύ, ποτάσιο,μαγνήσιο,σελήνιο,βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε), Αντιοξειδωτικά (συνένζυμο Q10,το λευκό πιπέρι, το εκχύλισμα κανέλας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και η πιπερόριζα-ginger).

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: 14 τρόποι για άμεση αντιμετώπιση

14 τρόποι για άμεση αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

  1. Μία (1) ώρα κολύμπι την ημέρα ή 30 λεπτά ελαφρύ τρέξιμο ή 1 ώρα έντονο περπάτημα.
  2. Πλήρης αποφυγή τηγανητών φαγητών.
  3. Πλήρης αποφυγή κόκκινου κρέατος.
  4. Πλήρης αποφυγή αναψυκτικών.
  5. Πλήρης αποφυγή γλυκών και σοκολάτας (μόνο ζελέ ή παγωτό).
  6. Απώλεια 0,5-1 κιλού ανά εβδιμάδα εάν υπάρχουν παραπάνω κιλά από το ιδανικό βάρος.
  7. Δραματική μείωση της πρόσληψης καφεϊνης.
  8. Πλήρης αποφυγή αλκοολούχων ποτών.
  9. Διακοπή καπνίσματος.
  10. Αποφυγή τσιπς και αλμυρών τυποποιημένων προϊόντων.
  11. Αποφυγή προσθήκης αλατιού στα φαγητά και στις σαλάτες.
  12. Καθημερινή κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών.
  13. Αντικατάσταση όλων των αμυλούχων προϊόντων στην καθημερινή διατροφή σας με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως.
  14. Καταναλώστε κάθε μέρα τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερού.
πηγή: έντυπη έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής (4/7/2010).

Άμεση αντιμετώπιση με διατροφή


Σπαράγγια, Αβοκάντο, Φασολάκια, Μούρα, Μπρόκολο, Πορτοκάλια, Αμύγδαλα, Κρεμμύδια, Ανανάς, Αχλάδια, Πεπόνι, Νιφάδες βρώμης (κουάκερ), Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες,τόνος,σολομός,σκουμπρί), Βιταμίνες και μέταλλα (ασβέστιο,γάμμα-λινολεϊκό οξύ, ποτάσιο,μαγνήσιο,σελήνιο,βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε), Αντιοξειδωτικά (συνένζυμο Q10,το λευκό πιπέρι, το εκχύλισμα κανέλας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και η πιπερόριζα-ginger).

Διαδίκτυο: Φίλτρα προστασίας για Επιχειρήσεις.

Φίλτρα προστασίας για Επιχειρήσεις.

Διαδίκτυο: Φίλτρα προστασίας για Επιχειρήσεις.

Φίλτρα προστασίας για Επιχειρήσεις.

Υπηρεσίες ασφάλειας στο Διαδίκτυο

Υπηρεσίες ασφάλειας στο Διαδίκτυο

Τετάρτη

Εξι ώρες τον μήνα μπροστά στο Faceboοk και το YouTube

The New York Times

Σχολιασμός, αποστολή άμεσων μηνυμάτων, αναρτήσεις στην μπλογκόσφαιρα και διάφορες άλλες δραστηριότητες που διευκολύνουν την επικοινωνία απορροφούν το 22% του χρόνου που δαπανάμε κάθε μήνα στο Διαδίκτυο, αναφέρει η πιο πρόσφατη μελέτη της εταιρείας έρευνας Nielsen.

Πριν από μερικές ημέρες, η εταιρεία δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε λέγοντας ότι το ένα ανά τεσσεράμισι λεπτά που περνάμε συνδεδεμένοι στο Oντερνετ το δαπανούμε σε κάποιο μπλογκ ή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Συνολικά, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου κάθε μήνα δαπανούν 110 δισεκατομμύρια λεπτά σε μπλογκ και γενικότερα για να έρχονται σε επαφή με γνωστούς και αγνώστους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nielsen, αυτή είναι η πρώτη φορά από τη γέννηση του Iντερνετ που τέτοιοι ιστότοποι δέχθηκαν επισκέψεις από τα τρία τέταρτα των χρηστών του παγκοσμίως. Επίσης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των επισκέψεων τέτοιων διαδικτυακών τόπων αυξήθηκε κατά 24% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2009. Τον φετινό Απρίλιο, οι χρήστες δαπάνησαν έξι ώρες σε τέτοιες ιστοσελίδες έναντι των τρεισήμισι ωρών που δαπάνησαν πέρυσι.

Πιο δημοφιλείς ιστότοποι «επικοινωνίας» αποδείχθηκαν το Faceboοk και το YouTube. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της comScore, που μετράει επισκεψιμότητα και άλλα τέτοια μεγέθη, κάθε μήνα βλέπουμε 13 δισεκατομμύρια βίντεο στο YouTube, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Facebook, τα μέλη του βλέπουν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια βίντεο κάθε μήνα.

Επίσης, το Facebook έχει εξασφαλίσει τα πρωτεία όσον αφορά στον χρόνο που δαπανά το μισό δισεκατομμύριο χρηστών του Iντερνετ στις σελίδες του. Kάθε χρήστης του Facebook δαπανά σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο περί τις έξι ώρες τον μήνα. Επίσης, είναι το πιο δημοφιλές σάιτ στην Ιταλία και το επισκέπτονται τα δύο τρίτα των Ιταλών χρηστών του Iντερνετ.

Η Βραζιλία, όμως, είναι η χώρα όπου οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζουν μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς τις επισκέπτεται το 86% των χρηστών και δαπανά εκεί, κατά μέσον όρο, πέντε ώρες μηνιαίως. Οι Αυστραλοί, όμως, φαίνεται ότι δεν ξεκολλούν από τον υπολογιστή τους. Τον Απρίλιο δαπάνησαν, κατά μέσον όρο, επτά ώρες και είκοσι λεπτά σε ιστοσελίδες σαν το Facebook.

Πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης αποδεικνύεται το Google. Σύμφωνα με τη Nielsen, το 82% των χρηστών του Διαδικτύου επισκέπτεται την ιστοσελίδα του και περνάει εκεί ένα λεπτό και είκοσι δευτερόλεπτα. Αλλες ιστοσελίδες που βρίσκονται στις δέκα δημοφιλέστερες είναι οι Microsoft MSN, Bing, Yahoo, AOL, eBay και η ιστοσελίδα της Apple.

Εξι ώρες τον μήνα μπροστά στο Faceboοk και το YouTube

The New York Times

Σχολιασμός, αποστολή άμεσων μηνυμάτων, αναρτήσεις στην μπλογκόσφαιρα και διάφορες άλλες δραστηριότητες που διευκολύνουν την επικοινωνία απορροφούν το 22% του χρόνου που δαπανάμε κάθε μήνα στο Διαδίκτυο, αναφέρει η πιο πρόσφατη μελέτη της εταιρείας έρευνας Nielsen.

Πριν από μερικές ημέρες, η εταιρεία δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε λέγοντας ότι το ένα ανά τεσσεράμισι λεπτά που περνάμε συνδεδεμένοι στο Oντερνετ το δαπανούμε σε κάποιο μπλογκ ή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Συνολικά, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου κάθε μήνα δαπανούν 110 δισεκατομμύρια λεπτά σε μπλογκ και γενικότερα για να έρχονται σε επαφή με γνωστούς και αγνώστους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nielsen, αυτή είναι η πρώτη φορά από τη γέννηση του Iντερνετ που τέτοιοι ιστότοποι δέχθηκαν επισκέψεις από τα τρία τέταρτα των χρηστών του παγκοσμίως. Επίσης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των επισκέψεων τέτοιων διαδικτυακών τόπων αυξήθηκε κατά 24% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2009. Τον φετινό Απρίλιο, οι χρήστες δαπάνησαν έξι ώρες σε τέτοιες ιστοσελίδες έναντι των τρεισήμισι ωρών που δαπάνησαν πέρυσι.

Πιο δημοφιλείς ιστότοποι «επικοινωνίας» αποδείχθηκαν το Faceboοk και το YouTube. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της comScore, που μετράει επισκεψιμότητα και άλλα τέτοια μεγέθη, κάθε μήνα βλέπουμε 13 δισεκατομμύρια βίντεο στο YouTube, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Facebook, τα μέλη του βλέπουν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια βίντεο κάθε μήνα.

Επίσης, το Facebook έχει εξασφαλίσει τα πρωτεία όσον αφορά στον χρόνο που δαπανά το μισό δισεκατομμύριο χρηστών του Iντερνετ στις σελίδες του. Kάθε χρήστης του Facebook δαπανά σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο περί τις έξι ώρες τον μήνα. Επίσης, είναι το πιο δημοφιλές σάιτ στην Ιταλία και το επισκέπτονται τα δύο τρίτα των Ιταλών χρηστών του Iντερνετ.

Η Βραζιλία, όμως, είναι η χώρα όπου οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζουν μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς τις επισκέπτεται το 86% των χρηστών και δαπανά εκεί, κατά μέσον όρο, πέντε ώρες μηνιαίως. Οι Αυστραλοί, όμως, φαίνεται ότι δεν ξεκολλούν από τον υπολογιστή τους. Τον Απρίλιο δαπάνησαν, κατά μέσον όρο, επτά ώρες και είκοσι λεπτά σε ιστοσελίδες σαν το Facebook.

Πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης αποδεικνύεται το Google. Σύμφωνα με τη Nielsen, το 82% των χρηστών του Διαδικτύου επισκέπτεται την ιστοσελίδα του και περνάει εκεί ένα λεπτό και είκοσι δευτερόλεπτα. Αλλες ιστοσελίδες που βρίσκονται στις δέκα δημοφιλέστερες είναι οι Microsoft MSN, Bing, Yahoo, AOL, eBay και η ιστοσελίδα της Apple.

Απλοί κανόνες εξοικονόμησης με κέρδος τον 13ο μισθό...

Πώς περιορίζονται οι δαπάνες για καύσιμα, ρεύμα, τηλέφωνα και κάρτες

Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

Το ότι πίνοντας αρκετό νερό μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 33% από το κόστος της... βενζίνης ή το ότι ένας εκτυπωτής μπορεί να καίει περισσότερο ρεύμα από ό,τι το ψυγείο, ίσως, τα γνωρίζουν λίγοι. Ομως, όσο η κρίση γίνεται πιο βαθιά και κόβονται εισοδήματα και μισθοί τόσο πιο πολλά θα μαθαίνουμε για να μειώνουμε το κόστος του νοικοκυριού μας, αλλά και για να αυξάνουμε το οικογενειακό εισόδημα.

Από έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ» προκύπτει ότι ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με τρία μέλη, που κατοικεί σε δικό του διαμέρισμα 120 τ.μ. και έχει δύο αυτοκίνητα (1.800 κ.εκ. και 1.200 κ.εκ.) μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι 1.860 ευρώ τον χρόνο με απλές κινήσεις. Η εξοικονόμηση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου έναν καλό μισθό και γίνεται χωρίς να στερηθεί τίποτα η οικογένεια από όσα απολάμβανε μέχρι σήμερα. Αν μάλιστα γίνουν και περικοπές ορισμένων «περιττών», τότε η εξοικονόμηση μπορεί να αντιστοιχεί σε πάνω από δύο μισθούς τον χρόνο.

Ανοίγοντας ένα blog ή μια προσωπική ιστοσελίδα ή συμπληρώνοντας έρευνα αγοράς επί πληρωμή, το οικογενειακό εισόδημα μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον χρόνο. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα από μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνετ που τοποθετούν διαφημίσεις σε ιστοσελίδες δωρεάν. Ομως, κάθε κλικ στη διαφήμιση αποτελεί κέρδος για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας. Επίσης, υπάρχουν πολλές -κυρίως διαδικτυακές- εταιρείες έρευνας αγορών που πληρώνουν για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων (συνήθως από 7 ευρώ το ένα).

Για το νοικοκυριό του παραδείγματός μας, το συνολικό κόστος πετρελαίου, βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 4.200 ευρώ τον χρόνο (μέτρια κατανάλωση). Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά 1.180 ευρώ το έτος. Για παράδειγμα, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη για τη θέρμανση τον χειμώνα στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι για την ψύξη στους 24-25 βαθμούς. Κάθε βαθμός αύξησης τον χειμώνα ή μείωσης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση κατά 8%-10%. Αν σβήνουν τα φώτα στα δωμάτια όπου δεν χρειάζεται φωτισμός, η ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται σε 15%. Τα καθαρά παράθυρα (φωτισμός), η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και χαλασμένων ντουί μπορεί να μειώσουν το κόστος κατά 15%. Το σβήσιμο συσκευών που δεν λειτουργούν, π.χ. TV, fax, εκτυπωτής κ.λπ., απαλλάσσει αρκετά ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής καίει ρεύμα 15 ευρώ το έτος. Αν τον κλείνουμε, όταν δεν τον χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το κόστος αυτό, σύμφωνα με τη WWF. Υπάρχουν πολλές ενεργοβόρες συσκευές που φαίνονται «αθώες». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έγχρωμου εκτυπωτή (μη ενεργειακά αποδοτικός) ανέρχεται σε 54 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος ενός ψυγείου (ενεργειακά αποδοτικό) είναι 25 ευρώ τον χρόνο.

Βενζίνη

Φροντίζοντας, για παράδειγμα, να μην οδηγούμε νευρικά και τα λάστιχα να έχουν τη σωστή πίεση, η εξοικονόμηση βενζίνης μπορεί να ξεπεράσει το 33%. Στοιχεία και έρευνες της Shell δείχνουν ότι οι καλά ενυδατωμένοι οδηγοί είναι πιο συγκεντρωμένοι, δεν οδηγούν νευρικά και αποφεύγεται έτσι επιπλέον κόστος κατά 30%.

Απλοί κανόνες εξοικονόμησης με κέρδος τον 13ο μισθό...

Πώς περιορίζονται οι δαπάνες για καύσιμα, ρεύμα, τηλέφωνα και κάρτες

Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

Το ότι πίνοντας αρκετό νερό μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 33% από το κόστος της... βενζίνης ή το ότι ένας εκτυπωτής μπορεί να καίει περισσότερο ρεύμα από ό,τι το ψυγείο, ίσως, τα γνωρίζουν λίγοι. Ομως, όσο η κρίση γίνεται πιο βαθιά και κόβονται εισοδήματα και μισθοί τόσο πιο πολλά θα μαθαίνουμε για να μειώνουμε το κόστος του νοικοκυριού μας, αλλά και για να αυξάνουμε το οικογενειακό εισόδημα.

Από έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ» προκύπτει ότι ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με τρία μέλη, που κατοικεί σε δικό του διαμέρισμα 120 τ.μ. και έχει δύο αυτοκίνητα (1.800 κ.εκ. και 1.200 κ.εκ.) μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι 1.860 ευρώ τον χρόνο με απλές κινήσεις. Η εξοικονόμηση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου έναν καλό μισθό και γίνεται χωρίς να στερηθεί τίποτα η οικογένεια από όσα απολάμβανε μέχρι σήμερα. Αν μάλιστα γίνουν και περικοπές ορισμένων «περιττών», τότε η εξοικονόμηση μπορεί να αντιστοιχεί σε πάνω από δύο μισθούς τον χρόνο.

Ανοίγοντας ένα blog ή μια προσωπική ιστοσελίδα ή συμπληρώνοντας έρευνα αγοράς επί πληρωμή, το οικογενειακό εισόδημα μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον χρόνο. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα από μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνετ που τοποθετούν διαφημίσεις σε ιστοσελίδες δωρεάν. Ομως, κάθε κλικ στη διαφήμιση αποτελεί κέρδος για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας. Επίσης, υπάρχουν πολλές -κυρίως διαδικτυακές- εταιρείες έρευνας αγορών που πληρώνουν για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων (συνήθως από 7 ευρώ το ένα).

Για το νοικοκυριό του παραδείγματός μας, το συνολικό κόστος πετρελαίου, βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 4.200 ευρώ τον χρόνο (μέτρια κατανάλωση). Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά 1.180 ευρώ το έτος. Για παράδειγμα, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη για τη θέρμανση τον χειμώνα στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι για την ψύξη στους 24-25 βαθμούς. Κάθε βαθμός αύξησης τον χειμώνα ή μείωσης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση κατά 8%-10%. Αν σβήνουν τα φώτα στα δωμάτια όπου δεν χρειάζεται φωτισμός, η ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται σε 15%. Τα καθαρά παράθυρα (φωτισμός), η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και χαλασμένων ντουί μπορεί να μειώσουν το κόστος κατά 15%. Το σβήσιμο συσκευών που δεν λειτουργούν, π.χ. TV, fax, εκτυπωτής κ.λπ., απαλλάσσει αρκετά ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής καίει ρεύμα 15 ευρώ το έτος. Αν τον κλείνουμε, όταν δεν τον χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το κόστος αυτό, σύμφωνα με τη WWF. Υπάρχουν πολλές ενεργοβόρες συσκευές που φαίνονται «αθώες». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έγχρωμου εκτυπωτή (μη ενεργειακά αποδοτικός) ανέρχεται σε 54 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος ενός ψυγείου (ενεργειακά αποδοτικό) είναι 25 ευρώ τον χρόνο.

Βενζίνη

Φροντίζοντας, για παράδειγμα, να μην οδηγούμε νευρικά και τα λάστιχα να έχουν τη σωστή πίεση, η εξοικονόμηση βενζίνης μπορεί να ξεπεράσει το 33%. Στοιχεία και έρευνες της Shell δείχνουν ότι οι καλά ενυδατωμένοι οδηγοί είναι πιο συγκεντρωμένοι, δεν οδηγούν νευρικά και αποφεύγεται έτσι επιπλέον κόστος κατά 30%.

Αναγκαιότητα ο ανασχεδιασμός του οικογενειακού προϋπολογισμού

Του Αλεκου Λιδωρικη

Επιτακτικότερος για ολοένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών γίνεται ο ανασχεδιασμός του οικογενειακού προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τη σημαντική μείωση των εσόδων λόγω μισθολογικών περικοπών και την αύξηση των εξόδων λόγω αυξήσεων τιμών αγαθών και υπηρεσιών.

Πρώτο και βασικό βήμα που πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά είναι να επανακαθορίσουν τη συνολική τους σχέση με την τράπεζα τους, τόσο στον τομέα του δανεισμού όσο και των αποταμιεύσεων. Οπως επισημαίνουν τραπεζίτες στην «Κ» θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης δανεισμού που «τρέχουν» από όλες σχεδόν τις τράπεζες και αφορούν τόσο τη στεγαστική όσο και την καταναλωτική πίστη και παρέχουν την ευχέρεια μείωσης των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής χρεών κυρίως σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους αλλά και σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, συνέχεια...

Αναγκαιότητα ο ανασχεδιασμός του οικογενειακού προϋπολογισμού

Του Αλεκου Λιδωρικη

Επιτακτικότερος για ολοένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών γίνεται ο ανασχεδιασμός του οικογενειακού προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τη σημαντική μείωση των εσόδων λόγω μισθολογικών περικοπών και την αύξηση των εξόδων λόγω αυξήσεων τιμών αγαθών και υπηρεσιών.

Πρώτο και βασικό βήμα που πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά είναι να επανακαθορίσουν τη συνολική τους σχέση με την τράπεζα τους, τόσο στον τομέα του δανεισμού όσο και των αποταμιεύσεων. Οπως επισημαίνουν τραπεζίτες στην «Κ» θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης δανεισμού που «τρέχουν» από όλες σχεδόν τις τράπεζες και αφορούν τόσο τη στεγαστική όσο και την καταναλωτική πίστη και παρέχουν την ευχέρεια μείωσης των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής χρεών κυρίως σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους αλλά και σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, συνέχεια...

Παρασκευή

Παλιά Παιδικά Παιχνίδια Old children's games

Παλιά Παιδικά Παιχνίδια Old children's games

Παλιά Αγορίστικα Παιχνίδια Old toys for boys

Παλιά Αγορίστικα Παιχνίδια Old toys for boys

Κερδίζει έδαφος η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Κερδίζει έδαφος η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Κοντά στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας οι εργοδοτικές οργανώσεις

Της Χριστινας Kοψινη

Mε τις δύο από τις τρεις εργοδοτικές οργανώσεις να συμφωνούν με την ενσωμάτωση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον βασικό μισθό, η προοπτική υπογραφής εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, τριετούς ή διετούς διάρκειας, γίνεται πλέον ορατή. Αρχικώς, η πρόταση είχε διατυπωθεί από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο, στην τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει συνέχεια, αν και η ΓΣΕΕ ήταν από την αρχή σύμφωνη. Σήμερα, μπροστά στην προοπτική να επιβληθεί τριετές πάγωμα των μισθών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ακυρωθεί εμπράκτως μια θεμελιώδης διαδικασία όπως η συλλογική διαπραγμάτευση για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, η ιδέα μιας σύμβασης με βασικό στοιχείο την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού κερδίζει έδαφος.

συνέχεια: news.kathimerini.gr

Κερδίζει έδαφος η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Κερδίζει έδαφος η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Κοντά στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας οι εργοδοτικές οργανώσεις

Της Χριστινας Kοψινη

Mε τις δύο από τις τρεις εργοδοτικές οργανώσεις να συμφωνούν με την ενσωμάτωση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον βασικό μισθό, η προοπτική υπογραφής εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, τριετούς ή διετούς διάρκειας, γίνεται πλέον ορατή. Αρχικώς, η πρόταση είχε διατυπωθεί από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο, στην τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει συνέχεια, αν και η ΓΣΕΕ ήταν από την αρχή σύμφωνη. Σήμερα, μπροστά στην προοπτική να επιβληθεί τριετές πάγωμα των μισθών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ακυρωθεί εμπράκτως μια θεμελιώδης διαδικασία όπως η συλλογική διαπραγμάτευση για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, η ιδέα μιας σύμβασης με βασικό στοιχείο την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού κερδίζει έδαφος.

συνέχεια: news.kathimerini.gr

Να κλείσουν

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς που δεν προδίδουν σε καμία περίπτωση ότι η χώρα έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Παράδειγμα, ο τρόπος που χειρίζεται τον ΟΣΕ και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Την ώρα που οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τους υγιείς πελάτες τους, το κράτος τις πιέζει να δανείσουν τον ΟΣΕ ρίχνοντας ουσιαστικά κεφάλαια στη μαύρη τρύπα. Ας το καταλάβουν στην κυβέρνηση πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι εταιρείες που δεν διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο πρέπει να πτωχεύσουν και να ξεκινήσουν από το μηδέν. Ορισμένες, όπως το ΤΡΑΜ, που ουδέποτε έδειξαν ότι μπορούν να επιβιώσουν, μπορούν να κλείσουν –προσωρινά έστω– για να σταματήσουν την αιμορραγία του δημόσιου ταμείου. Είναι καιρός για γενναίες και δραστικές αποφάσεις, όχι για τη συνέχιση των συνηθειών που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Να κλείσουν

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς που δεν προδίδουν σε καμία περίπτωση ότι η χώρα έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Παράδειγμα, ο τρόπος που χειρίζεται τον ΟΣΕ και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Την ώρα που οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τους υγιείς πελάτες τους, το κράτος τις πιέζει να δανείσουν τον ΟΣΕ ρίχνοντας ουσιαστικά κεφάλαια στη μαύρη τρύπα. Ας το καταλάβουν στην κυβέρνηση πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι εταιρείες που δεν διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο πρέπει να πτωχεύσουν και να ξεκινήσουν από το μηδέν. Ορισμένες, όπως το ΤΡΑΜ, που ουδέποτε έδειξαν ότι μπορούν να επιβιώσουν, μπορούν να κλείσουν –προσωρινά έστω– για να σταματήσουν την αιμορραγία του δημόσιου ταμείου. Είναι καιρός για γενναίες και δραστικές αποφάσεις, όχι για τη συνέχιση των συνηθειών που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Πέμπτη

Η σκιά της αδικίας

Του Nικου Kωνστανταρα

Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα τα Χριστούγεννα του 2008 σφράγισε τον ενάμισι χρόνο που πέρασε. Με τη χθεσινή εισαγγελική πρόταση να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο υπάρχει κίνδυνος το βιτριόλι που έκαψε τη γενναία συνδικαλίστρια να σημαδέψει ολόκληρη τη δύσκολη εποχή μας: οι παραμορφωτικές πληγές της και η ατιμωρησία των υπευθύνων θα πέφτουν σαν σκιά πάνω σε μια κοινωνία που θα δοκιμαστεί σκληρά τα επόμενα χρόνια.

Η Κούνεβα πλήρωσε πολύ ακριβά το θάρρος της να μιλήσει για τους ανθρώπους στο κατώτερο σκαλί της εργασίας - τους ωρομίσθιους καθαριστές (μετανάστες και Ελληνες)· αν η εισαγγελική πρόταση γίνει αποδεκτή, οι επίδοξοι δολοφόνοι θα βρουν συνεργούς τη χρόνια ολιγωρία και τις ελλείψεις των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια σημαντική υπόθεση οδηγείται σε τέλμα. Ούτε έχει τις πολιτικές και πολυεθνικές προεκτάσεις άλλων σκανδάλων - τα οποία πρώτα «συγκλόνισαν το πανελλήνιο» και μετά από ατέρμονες συζητήσεις, καταγγελίες και τηλεοπτικές ανοησίες, ξεχάστηκαν και τέθηκαν στο αρχείο.

Μπορεί να φαίνεται μια απλή, προσωπική υπόθεση, αλλά η επίθεση εναντίον της Κούνεβα έχει μεγαλύτερη σημασία, επειδή δείχνει πόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ως μετανάστης στη Σουηδία είχε κάνει την ίδια δουλειά με την Κούνεβα, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε προσωπικά για την εξιχνίαση της υπόθεσης, δεν μπορούμε να δεχτούμε το αδιέξοδο. Η μόνη λύση είναι να ενταθούν οι έρευνες, να καλυφθούν τα κενά των πρώτων εβδομάδων (όταν δεν έγινε καμία ουσιαστική έρευνα) και ο φάκελος να παραμείνει ανοικτός μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Οταν η νέα φτώχεια εξαπλωθεί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητούν δουλειές στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη εργασία. Οι νόμιμοι εργοδότες θα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υψηλότερους φόρους και λιγότερα έσοδα· θα αναγκάζονται να απολύουν εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων θα οδηγηθούν στην παράνομη εργασία και την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό, η απόδοση δικαιοσύνης στην περίπτωση της Κούνεβα δεν είναι μόνο θέμα αναγκαίας ηθικής και προσωπικής δικαίωσης, αλλά και σημαντικότατο μήνυμα ότι η χώρα αυτή δεν θα αφήσει τους κατοίκους της στο έλεος της βίας και της ασυδοσίας.

Η σκιά της αδικίας

Του Nικου Kωνστανταρα

Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα τα Χριστούγεννα του 2008 σφράγισε τον ενάμισι χρόνο που πέρασε. Με τη χθεσινή εισαγγελική πρόταση να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο υπάρχει κίνδυνος το βιτριόλι που έκαψε τη γενναία συνδικαλίστρια να σημαδέψει ολόκληρη τη δύσκολη εποχή μας: οι παραμορφωτικές πληγές της και η ατιμωρησία των υπευθύνων θα πέφτουν σαν σκιά πάνω σε μια κοινωνία που θα δοκιμαστεί σκληρά τα επόμενα χρόνια.

Η Κούνεβα πλήρωσε πολύ ακριβά το θάρρος της να μιλήσει για τους ανθρώπους στο κατώτερο σκαλί της εργασίας - τους ωρομίσθιους καθαριστές (μετανάστες και Ελληνες)· αν η εισαγγελική πρόταση γίνει αποδεκτή, οι επίδοξοι δολοφόνοι θα βρουν συνεργούς τη χρόνια ολιγωρία και τις ελλείψεις των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια σημαντική υπόθεση οδηγείται σε τέλμα. Ούτε έχει τις πολιτικές και πολυεθνικές προεκτάσεις άλλων σκανδάλων - τα οποία πρώτα «συγκλόνισαν το πανελλήνιο» και μετά από ατέρμονες συζητήσεις, καταγγελίες και τηλεοπτικές ανοησίες, ξεχάστηκαν και τέθηκαν στο αρχείο.

Μπορεί να φαίνεται μια απλή, προσωπική υπόθεση, αλλά η επίθεση εναντίον της Κούνεβα έχει μεγαλύτερη σημασία, επειδή δείχνει πόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ως μετανάστης στη Σουηδία είχε κάνει την ίδια δουλειά με την Κούνεβα, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε προσωπικά για την εξιχνίαση της υπόθεσης, δεν μπορούμε να δεχτούμε το αδιέξοδο. Η μόνη λύση είναι να ενταθούν οι έρευνες, να καλυφθούν τα κενά των πρώτων εβδομάδων (όταν δεν έγινε καμία ουσιαστική έρευνα) και ο φάκελος να παραμείνει ανοικτός μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Οταν η νέα φτώχεια εξαπλωθεί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητούν δουλειές στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη εργασία. Οι νόμιμοι εργοδότες θα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υψηλότερους φόρους και λιγότερα έσοδα· θα αναγκάζονται να απολύουν εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων θα οδηγηθούν στην παράνομη εργασία και την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό, η απόδοση δικαιοσύνης στην περίπτωση της Κούνεβα δεν είναι μόνο θέμα αναγκαίας ηθικής και προσωπικής δικαίωσης, αλλά και σημαντικότατο μήνυμα ότι η χώρα αυτή δεν θα αφήσει τους κατοίκους της στο έλεος της βίας και της ασυδοσίας.

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....