Πέμπτη

Διατροφή και Υπέρταση

πηγή: onasseio.gr

Οι οδηγίες διατροφής αποτελούν μέρος της συνολικής αγωγής υγείας που πρέπει να ακολουθείται, και έχουν σκοπό να σας εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής με όσο γίνεται μικρότερη απόκλιση από τις συνήθειές σας. Η διατροφή που σας συστήνουμε είναι υγιεινή αλλά και γευστική, ώστε να είναι δυνατή η χρόνια τήρησή της. Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες που ακολουθούν και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας δημιουργηθεί.

Το Γραφείο Διατροφής του Ω.Κ.Κ.
Τηλ. 210 94 93 000

(Οι ίδιες διατροφικές οδηγίες απευθύνονται και σε άτομα με έμφραγμα, καθώς και άτομα που έχουν κάνει αγγειοπλαστική).

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι η κύρια πηγή Νατρίου στη διατροφή μας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα επίπεδα του Νατρίου αυξάνονται:

Με την προσθήκη αλατιού στο τραπέζι ή στο μαγείρεμα

Με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε Νάτριο (Πίνακες I & ΙΙ).

Η υπερβολική λήψη Νατρίου με οποιονδήποτε από τους τρόπους που προαναφέρθηκαν προκαλεί υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο ιγα Ισχαιμική Καρδιοπάθεια. Γι΄αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει το Νάτριο της καθημερινής σας διατροφής να είναι λιγότερο από 1,5g/ημέρα.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι:

  • Η παχυσαρκία
  • Το αλάτι (επιτραπέζιο ή στο μαγείρεμα)
  • Τα κορεσμένα λίπη (ζωϊκά λίπη)
  • Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Το οινόπνευμα

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:

Διατηρήστε ή μειώστε το σωματικό σας βάρος αν είστε άτομο παχύσαρκο.

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα (άθληση, περίπατος).

Αποφεύγετε την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα και την προσθήκη από την αλατιέρα.

Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά.

Αποφεύγετε τα αλμυρά τρόφιμα (ελιές, αλλαντικά, κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες).

Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Κάλιο, στην περίπτωση που ο γιατρός σας έχει δώσει διουρητικά χάπια (Πίνακας ΙΙ).

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι



ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΙΟ



ΤΡΟΦΙΜΟ
(100 g)
NΑΤΡΙΟ
mg
ΚΑΛΙΟ
mg



Γάλα φρέσκο πλήρες 50 150
Γάλα σκόνη πλήρες 440 1270
Γάλα σκόνη αποβουτυρωμένο 550 1650
Γιαούρτι στραγγισμένο 71 150
Βούτυρο αλατισμένο 870 15
Φυστικοβούτυρο 350 700
Μαργαρίνη αλατισμένη 800 5
Ψωμί άσπρο φρυγανισμένο 640 130
Μπισκότα τύπου "cream crackers" 610 120
Πιτυρούχα σκευάσματα 1670 1070
Corn Flakes 1160 99



Κρέας κονσέρβα (λάντσεον μητ) 1050 140
Κρέας κονσέρβα (κορν μπηφ) 950 140
Σαλάμι 1850 160
Λουκάνικα 1100 190
Συκώτι (τηγανητό) 190 300



Ψάρια καπνιστά 1200 360



Τυρί επαλειφόμενο 1170 150
Τυρί Camembert 1410 110
Τυρί φέτα 1260 70
Τυρί Danish Blue 1420 190



Ξηροί καρποί ανάλατοι 4 470
Ξηροί καρποί αλατισμένοι 440 680
Κύβοι βοδινού 10300 730



Αχλάδι 2 130
Μήλο 2 120
Καρπούζι 4 120
Πορτοκάλι 3 200
Σύκο 2 270
Δαμάσκηνο 2 260
Λεμόνι (χυμός) 2 140
Μπανάνα 1 350
Πατάτες βραστές 3 330
Σκόνη Κακάο 950 1300
Λάχανο ωμό 9 240
Μαρούλι ωμό 9 240
Σπανάκι βραστό 120 490
Ντομάτα ωμή 3 290
Κρεμμύδι 10 140
Σκόρδο 18 373
Πιπεριές πράσινες ωμές 2 210
Μπάμιες 7 190
Φασόλια 28 850
Πράσο βρασμένο 6 280

Οι τροφές στις γαλάζιες σειρές είναι πλούσιες σε Νάτριο και πρέπει να αποφεύγονται.

Οι τροφές στις κίτρινες σειρές είναι πλούσιες σε Κάλιο, ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχουν πολύ Νάτριο.

Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από το βιβλίο της Α. Τριχοπούλου "Πίνακες συνθέσεων τροφίμων και ελληνικών φαγητών", Αθήνα 1992.

Τρίτη

ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ δια του Προέδρου του και της Συντονιστικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης

ΜΑΝΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΝΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
www.dromosellinon.gr
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ δια του Προέδρου του και της Συντονιστικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης, θα παρευρεθεί στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011, στις 7 το βράδυ, στον πολιτιστικό χώρο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" (δίπλα από τη λέσχη Αξιωματικών), Εθνικής Αμύνης 1, με θέμα: Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΩΣ ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ.

Στην εκδήλωση που οργανώνεται από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων, απλοί άνθρωποι με ελληνική συνείδηση και με έντονο προβληματισμό εξόδου από την κρίση, όχι με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις τακτικής.

Κύριοι ομιλητές θα είναι τρεις Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από το χώρο του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και του ΑΠΘ, οι κύριοι ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΚΙΝΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, που ειδικεύονται στον τομέα της χρηματοοικονομικής, οι εκπρόσωποι της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ κύριοι Ανδρεάδης Κώστας και Στέφανος Βαβούρας, ενώ θα χαιρετίσει την εκδήλωση και ο Πρόεδρος του ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς μας για την ανωτέρω κίνηση ΣΤΗΡΙΞΗΣ του ελληνικού παραγωγικού Τομέα ανάπτυξης, που ενώ είναι και παραμένει από τους πλέον δυναμικούς, εν τούτοις παρακάμπτεται σκοπίμως, με σκοπό να μαραζώσει και να εκφυλλιστεί, παραδωμένος στα ξένα συμφέροντα, με απώτερο σκοπό, τις επιπλέον εισαγωγές, σε βασικά ελληνικά προϊόντα, που ήδη παράγει η ΧΏΡΑ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ θέττει ως προμετωπίδα την κίνηση της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,στηρίζοντας την Πανελλήνια προσπάθεια ενημέρωσης και αφύπνισης, σχετικά με την Ελληνική παραγωγή, διάθεση, κατανάλωση, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν οι ελληνικές θέσεις εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και βιώσιμες.

Οι Πανελλήνιες εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, ως πρώτιστο μέτρο ανάκαμψης και εξόδου από την τεχνητή κρίση, που επεβλήθη ουδόλως τυχαία και σκόπιμα να πλήξει, ότι υγιές απόμεινε στον ιδιωτικό και δυναμικό τομέα της ελληνικής επιχειρηματικότητας των ελληνικών προϊόντων τόσο, όσο και στις κατά τόπους Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων.

Το "οργανωμένο" σχέδιο "ΘΑΨΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΊΟΝΤΑ" ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη και υιοθέτηση από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αποτελεί τη ραχοκοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, συντηρώντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, κινδυνεύει να υλοποιηθεί, με καταστρεπτικές και ολέθριες συνέπειες για τη Χώρα.

Στο καθοριστικής σημασίας κομβικό αυτό σημείο, παρεμβαίνουμε ως Πολιτική Πρόταση και Πολιτική Βούληση, αντιτάσσοντας την έντονη απέχθειά μας, με συνεχή πάλη, ενημέρωση, αντίδραση, αφύπνιση και εγρήγορση, αφού το όλον θέμα είναι ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ πλέον.

Παρακαλούνται τα μέλη, οι φίλοι, στελέχη και μέλη Συνεταιρισμών,Ενώσεων και Επιχειρήσεων, απλοί καθημερινοί άνθρωποι και καταναλωτές να παρευρεθούν ΑΠΑΝΤΕΣ στην εκδήλωση της Τετάρτης 13 Ιουλίου, στις 7 στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σάββατο

Ο πρόεδρος της Google για ΝΑ Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική αποκαλύπτει τα σχέδιά του

πηγή: kathimerini.gr


Παρελθόν σε 4 χρόνια τα γλωσσικά σύνορα

Ο πρόεδρος της Google για ΝΑ Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική αποκαλύπτει τα σχέδιά του

Συνέντευξη στον Κωστα Δεληγιαννη

Την ενίσχυση της παρουσίας της Google στην Ελλάδα, με νέες επενδύσεις και μεγαλύτερη στελέχωση του γραφείου της στη χώρα μας, αλλά και την προβολή της, κάτι που θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα, αποκαλύπτει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» ο Carlo d’ Asaro Biondo, πρόεδρος για την Google για τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο ίδιος δηλώνει επιφυλακτικός απέναντι στην προοπτική θέσπισης κανόνων για τη λειτουργία του Ιντερνετ, ενώ εκτιμά πως η τεχνολογία αυτόματης μετάφρασης που αναπτύσσει η Google θα έχει βελτιωθεί τόσο δραστικά μέσα σε μία τετραετία, που κυριολεκτικά θα καταργήσει κάθε έννοια γλωσσικών συνόρων.

– Το Ιντερνετ ήδη επηρεάζει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη· ο Ερικ Σμιτ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Google, έχει υποστηρίξει πως έπαιξε σημαντικό ρόλο ακόμη και στις πρόσφατες αραβικές εξεγέρσεις. Πώς βλέπετε το μέλλον του παγκόσμιου ιστού;

– Το Διαδίκτυο έχει επιφέρει όντως επανάσταση σε πάρα πολλούς τομείς και συμφωνώ πως η ιντερνετική ελευθερία έκφρασης ήταν καταλυτικό στοιχείο στις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες στα αραβικά κράτη. Ωστόσο, ο παγκόσμιος ιστός δεν είναι ακριβώς παγκόσμιος, αφού η συντριπτική πλειονότητα του περιεχομένου προέρχεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Πιστεύω λοιπόν πως οι υπόλοιποι πολιτισμοί -όπως ο ελληνικός ή ο ιταλικός- δεν έχουν προς το παρόν τη θέση που τους αξίζει στο Ιντερνετ. Ετσι, στοχεύουμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της online παρουσίας της τοπικής κουλτούρας χωρών γενικά, και της Ελλάδας ειδικότερα.

– Με ποιον τρόπο;

– Στα σχέδιά μας είναι να επενδύσουμε και να ενισχύσουμε το ελληνικό τμήμα μας. Ετσι, μέσα από διάφορα πρότζεκτ που ετοιμάζουμε, και για τα οποία δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, σκοπεύουμε κατ’ αρχάς να προβάλουμε την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας. Αλλά και να εμπλουτίσουμε το τοπικό περιεχόμενο για τους Ελληνες και ξένους χρήστες – με νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικών χαρτών π.χ., όπου θα μπορούν να αναρτούν το δικό τους υλικό.

– Κάτι τέτοιο θα είχε επίδραση και στην ελληνική οικονομία;

– Πιστεύουμε πως μόνον αυξάνοντας το τοπικό περιεχόμενο μπορεί να αυξηθεί και ο τοπικός αριθμός χρηστών και, κατά συνέπεια, ο κύκλος εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ. Παράλληλα, η ενίσχυση της online παρουσίας της Ελλάδας είναι αυτονόητο πως θα έχει σημαντικά οφέλη για την τουριστική της βιομηχανία. Μην ξεχνάτε πως το 80% των τουριστών από τις ανεπτυγμένες χώρες χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να επιλέξει πού θα κάνει διακοπές. Επίσης ο ιστός δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πουλούν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο χωρίς να διαθέτουν αντιπροσωπείες στο εξωτερικό. Εχουμε στόχο λοιπόν να βοηθήσουμε τις μικρές ή μεσαίες ελληνικές εταιρείες που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

– Την ίδια στιγμή όμως το Ιντερνετ έχει πλήξει τομείς όπως η έντυπη δημοσιογραφία, η μουσική παραγωγή και η κινηματογραφική βιομηχανία. Στην πρόσφατη σύνοδό του το G8 υποστήριξε πως πρέπει να τεθούν κανόνες στον παγκόσμιο ιστό με στόχο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ για τον ίδιο λόγο η Ε.Ε. θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις από τον Σεπτέμβριο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Η προσωπική μου άποψη είναι πως οι υπεύθυνοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε οι όποιοι κανόνες να μη «φρενάρουν» την εξέλιξη του Ιντερνετ. Οσον αφορά πάντως τα πνευματικά δικαιώματα, η Google έχει υπογράψει συμφωνίες με τους μεγαλύτερους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας και φροντίζει ώστε ένα μεγάλο μέρος των κερδών της (περίπου 7 δισ. δολάρια ετησίως) να καταλήγει στους δημιουργούς ή στις ιστοσελίδες που φιλοξενούν τις διαφημίσεις της. Ετσι, ορισμένοι δημοσιογραφικοί όμιλοι, για παράδειγμα, έχουν καταφέρει τελευταία να συνδυάσουν με επιτυχία τα έσοδα από τις online διαφημίσεις με διάφορα συνδρομητικά μοντέλα στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.

– Ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία…

– Η αλήθεια είναι πως οι αγγλόφωνες εφημερίδες έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα πως ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών τους προέρχεται από το εξωτερικό, κάτι που προφανώς δεν ισχύει για μια ελληνική εφημερίδα. Εντούτοις, νομίζω πως βρισκόμαστε στον μέσον της μετάβασης στην ιντερνετική εποχή και η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά όταν το διαδίκτυο αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση και τοπικά. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία της αυτόματης μετάφρασης που αναπτύσσουμε βελτιώνεται τόσο γρήγορα, που μέσα σε 2-4 χρόνια ένας Γάλλος π.χ. δεν θα έχει λόγο να ενημερωθεί για κάποια είδηση που αφορά την Ελλάδα από ένα γαλλικό σάιτ, αλλά θα επιλέγει κάποια ελληνική ιστοσελίδα την οποία θα μεταφράζει αυτόματα. Διευρύνοντας έτσι απεριόριστα το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται δυνητικά οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο.

– Προφανώς η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν εξελίσσεται μόνο για την ανάγνωση σάιτ.

– Ισως η πιο επαναστατική της λειτουργία είναι η δυνατότητα μετάφρασης γραπτού κειμένου και ομιλίας σε πραγματικό χρόνο. Η λειτουργία αυτή δεν θα χρειαστεί περισσότερα από δύο με τέσσερα χρόνια για να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται εμπορικά. Κατά συνέπεια, δύο άνθρωποι θα μπορούν να συνεννοούνται μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, μιλώντας ο καθένας στη δική του γλώσσα.

Υπολογιστικό νέφος

– Μέχρι σήμερα, το σήμα κατατεθέν της Google είναι η μηχανή αναζήτησης. Πιστεύετε πως κάποια άλλη πλατφόρμα μπορεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία στο μέλλον;

– Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως, έπειτα από έξι χρόνια, τα μεγαλύτερα κέρδη της Google θα προέρχονται από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει σε οργανισμούς και εταιρείες μέσω του υπολογιστικού νέφους και των φορητών υπολογιστών που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Chrome OS. Αλλωστε, εκτός από το να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας -κάθε χρόνο εισάγουμε περίπου 60 καινοτομίες στους αλγόριθμους της μηχανής αναζήτησης- πρέπει να επεκτεινόμαστε διαρκώς και σε νέους τομείς. Φαντάζεστε π.χ. ποια θα ήταν η κατάσταση της εταιρείας σήμερα, αν δεν είχε δημιουργήσει το δικό της «οικοσύστημα» για smartphone και tablet PC;

– Ενας τέτοιος τομέας είναι και η κοινωνική δικτύωση; Πρόσφατα ο πρώην CEO της Coogle Ερικ Σμιτ δήλωσε ότι «τα θαλάσσωσε» επειδή δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στην ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία του Facebook.

– Ακόμα και εταιρείες-κολοσσοί όπως η Google δεν καταφέρνουν πάντα να αντιληφθούν τη δυναμική που τελικά θα αποκτήσουν ορισμένες νέες τάσεις στο Ιντερνετ. Κρίνοντας εκ των υστέρων, νομίζω πως θα έπρεπε να είχαμε εντείνει πολύ περισσότερο τις προσπάθειές μας στον συγκεκριμένο τομέα. Σήμερα πάντως, δεν έχει νόημα να δημιουργήσουμε έναν «κλώνο» του Facebook, αλλά μια πλατφόρμα με διαφορετική φιλοσοφία (σ.σ.: η πλατφόρμα αυτή, με την επωνυμία «Google+» λειτουργεί εδώ και λίγα 24ωρα δοκιμαστικά στη διεύθυνση plus.google.com).

paizein.gr

paizein.gr
Παιδία Παίζειν

On Line Now !

Ενημέρωση των blogs....